Папа ФРАЊА: Сиротиња би прва требала да добије нову вакцину против КОВИД-19

Поделите:

Најсиромашнији и најслабији чланови друштва прво би требало да се вакцинишу када буде спремна вакцина против новог коронавируса, рекао је данас папа Фрања Генералној скупштини Уједињених нација.

У видео поруци УН-у, папа Фрања је из Ватикана рекао да је пандемија Ковид-19 показала хитну потребу давања приоритета јавном здравству широм света и осигуравања приступа вакцинама: „Ако неко треба да буде први, нека то буду најсиромашнији, најрањивији, они који се често суочавају са дискриминацијом јер немају ни моћ ни новац“, рекао је.

Такође је нагласио да богате земље не би смеле да праве залихе вакцина против новог коронавируса, док Светска здравствена организација упозорава против „национализма вакцина“ у пандемији КОВИД-19. Позвао је богате земље да деле вакцине са земљама у развоју.

Папа Фрања поновио је свој позив богатим земљама да смање или опросте дугове сиромашним земљама. Позвао је на промене у економским и финансијским институцијама како би могле „брже да одговоре на галопирајуће растућу неједнакост између супербогатих и екстремно сиромашних“.

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

 

http://cudo.rs

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here