Папа надиграо и Србе и Хрвате

Поделите:

Какви су резултати рада комисије о Степинцу? Никакви. Вероватно је то и био циљ католичког Папе Франциска по оној “кад не желиш да се нешто реши ти формирај комисију”. Мало је вероватно да ће садашњи папа Франциско канонизовати Алојзија Степинца у римокатоличког светитеља.

То што Хрватима треба национални светац да би утврдили свој национални идентитет, папу Франциска ни најмање не погађа.

Треба имати у виду да је папин критеријум за канонизацију римокатоличких светитеља сасвим различит од Бозанићевих,  Пуљићевих и других хрватских бискупа. За данашњег папу Фрању пример хришћанске светости је кардинал Клеменс фон Гален, који је током Хитлерове власти оштро критиковао националсоцијализам као ново неопаганско друштво, који се отворено противио еутаназији инвалида и убијању Јевреја и других за Трећи рајх неподобних народа, чији је живот заиста био у опасности због његове оданости јеванђелским начелима, за разлику од Степинца који је отворено подржао један нацистички режим и био дубоко умешан у његов систем који је био монстроузно злочиначки.

Папа је свестан да превелик национализам у хрватском делу римокатоличке цркве може направити озбиљне проблеме не само у региону него пре свега у самој католичкој цркви, сем тога за папу је основни услов који поставља за канонизацију Степинца екуменски, односно да он може бити прихватљив као пример побожности и за друге хришћане. Сем тога Степинац није прихватљив ни за већину самих римокатолика који желе да се дистанцирају од фашизма и нацизма.

Стога је Мешовита комисија, као преседан, поред  екуменског значаја, имала пре свега сврху да обузда хрватски национализам кроз “компромис” рада комисије. Папи Фрањи заправо иде на руку инсистирање СПЦ да се обустави канонизација Степинца. Просто речено, папа је искористио негодовање СПЦ да би средио прилике у својој цркви и при томе добио поен у екуменском смислу могућег дијалога са православнима. Но као последица је резултат који не иде на руку ни Хрватима јер се кочи “процес канонизације” Степинца а ни на руку Србима и СПЦ јер се није успела “срушити” скандалозна канонизација.

Видовдан

Поделите:

10 Коментари

 1. Nadigrao ih je onog trenutka kada su pristali da udju u jednu, unapred se znalo izgubljenu rabotu.Ovi koji su bili u toj Papinoj komisiji,ne bi trebali vise nikada pojave u javnom zivotu.

 2. Следећи Папа има отворен пут да канонизује Степинца. Наша комисија, као што сам раније напомињао, је наивна. У такве работе улазе препредени, никако површни учесници. Ту никаква “истина” и “чињенице” немају значаја.

 3. Niko SRBe nije terao u Moravu kada neznaju da plivaju. Rimokatolicka vjerska zajednica kao nosioc dhavolskog lukavstva zivi skoro hiljad godina bez pune Istine Hristove i Pravde Bozije. Ogrezla u grehu lukavstva u kome cilj opravdava sredstvo SRBi su zato na vreme davno rekli vodjeni svojim iskustvom “cuvajte se lukavi Latina i kada vam oni pokline donose!” Sta mozemo kada nase crkvene i drzavne vodje vole latinske poklone. Zbog svojih slepi vodja nismo mogli drugacije da prodjemo! Zbog toga molimo Svete SRBske Novomucenikd kojim ni broj neznamo da umilistive Gospoda Boga da SRBskim vodjama otvori oci da oni vide kuda SRBe vode?

 4. Pa koje gluposti….SPC je dobila sto je htjela, kanonizacije nema,bar za sada….pape su kao semafor, i ovaj put su Srbi dobili…sta trabunjaju Novosti to macku o rep…..Hrvati su marginalni likovi za katolicku Crkvu….

  • Decki dajte da si plastificiramo Alzija….mislim kaucukiziramo….cujte sto se desavao tu? Cetnicke vladike odlucuju u ime pape, pa kak je to moguce? Sto se zapravo desava sa ovim papom? Postao je orudje velikosrpske propagande….decki / kaucukizacija, nema tu sto da se ceka vise.

   • Ma da, pokatolicili Hrvati Srbe, Makedonce i Bugare, Grke, i Turke….rasirili istoco krilo RK crkve. MLogo uspesni….

    A komisije, po shvatanju nasih (b)analiticara 4 vladika SPC su trebali da opravolave papu i da ga hirotonisu za rimskog episkopa, a Orvate da pretvore u Orvcka lavra, i da postanu najbrojniji pravoslavni manastir….da su to uspeli, onda bi opet bili prodane duse, dok ne podijele pare Srbima iz vatikanske banke….a kad bi svi Serbi dobili po par iljadarki eurica, e, onda bi nastala raspra kako je to zamazivanje ociju, jer glavna lova je negde drugde…kakvi pizdeki ovi Srbi, nikaj im ne valja. Cujte, a kaj velite da Bozanic ucestvuje u saboru SPC i presjedava, a Jefrem da pita Puljica kad bude htio da predlozi nekog Srbina sa prerezanim vratom za misljenje. Decki, kaj ste vi pili? Ili vam zena apstinira po nagovoru neakve sekte?

    • “Војвода Мишић о Хрватима и Југославији

     Мишић је марта 1919. године као начелник Штаба Српске
     врховне команде, на предлог регента Александра, отишао
     у Хрватску како би се лично обавестио о политичкој ситуацији. Двочасовни разговор са Александром, одржан по повратку

     из Сплита, Мишић је препричао свом ратном секретару
     Милораду Павловићу Крпи. У неким текстовима објављеним
     на интернету тврди се да је Крпа записао следеће реченице:

     „Југословенство није народност, него идеологија„, рекао је
     војвода Мишић регенту Александру.

     „Југословенство не може да послужи као темељ за изградњу
     једне реалне државне целине, него је то фиктивна идеја за
     коју ваља припремити терен и нараштаје који су далеко
     од схватања једне целине„, навео је Војвода.

     Мишић је на основу разговора са хрватским политичарима, књижевницима, новинарима, свештеницима, учитељима и
     обичним људима, схватио да они сви мисле „да је настао час да
     Хрватска добије своју самосталност и независност“.

     „Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим
     предлогом да се појавиш ствар је пропала. Ништа се неће
     моћи учинити. То нису људи на чију се реч можеш ослонити.
     То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити
     ничим што би јој се понудило. Ја сам дубоко уверен да се
     ми са њима нећемо усрећити. Ти су људи, сви одреда,
     прозирни као чаша, незајажљиви, и у таквој мери лажни и
     дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих
     подлаца, превараната и саможивих људи… Не заборавите,
     височанство, моје речи„, упозорио је војвода.

     Он је регенту предложио да се мора одмах отцепити од њих, „дати им државу, независну самоуправу, па нека ломе главу како знају“.

     Разговор с регентом војвода Мишић је окончао речима: „Ако овако не поступите, сигуран сам да ћете се љуто кајати„.

     Извор: Мондо”

     Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here