Papa nadigrao i Srbe i Hrvate

Podelite:

Kakvi su rezultati rada komisije o Stepincu? Nikakvi. Verovatno je to i bio cilj katoličkog Pape Franciska po onoj “kad ne želiš da se nešto reši ti formiraj komisiju”. Malo je verovatno da će sadašnji papa Francisko kanonizovati Alojzija Stepinca u rimokatoličkog svetitelja.

To što Hrvatima treba nacionalni svetac da bi utvrdili svoj nacionalni identitet, papu Franciska ni najmanje ne pogađa.

Treba imati u vidu da je papin kriterijum za kanonizaciju rimokatoličkih svetitelja sasvim različit od Bozanićevih,  Puljićevih i drugih hrvatskih biskupa. Za današnjeg papu Franju primer hrišćanske svetosti je kardinal Klemens fon Galen, koji je tokom Hitlerove vlasti oštro kritikovao nacionalsocijalizam kao novo neopagansko društvo, koji se otvoreno protivio eutanaziji invalida i ubijanju Jevreja i drugih za Treći rajh nepodobnih naroda, čiji je život zaista bio u opasnosti zbog njegove odanosti jevanđelskim načelima, za razliku od Stepinca koji je otvoreno podržao jedan nacistički režim i bio duboko umešan u njegov sistem koji je bio monstrouzno zločinački.

Papa je svestan da prevelik nacionalizam u hrvatskom delu rimokatoličke crkve može napraviti ozbiljne probleme ne samo u regionu nego pre svega u samoj katoličkoj crkvi, sem toga za papu je osnovni uslov koji postavlja za kanonizaciju Stepinca ekumenski, odnosno da on može biti prihvatljiv kao primer pobožnosti i za druge hrišćane. Sem toga Stepinac nije prihvatljiv ni za većinu samih rimokatolika koji žele da se distanciraju od fašizma i nacizma.

Stoga je Mešovita komisija, kao presedan, pored  ekumenskog značaja, imala pre svega svrhu da obuzda hrvatski nacionalizam kroz “kompromis” rada komisije. Papi Franji zapravo ide na ruku insistiranje SPC da se obustavi kanonizacija Stepinca. Prosto rečeno, papa je iskoristio negodovanje SPC da bi sredio prilike u svojoj crkvi i pri tome dobio poen u ekumenskom smislu mogućeg dijaloga sa pravoslavnima. No kao posledica je rezultat koji ne ide na ruku ni Hrvatima jer se koči “proces kanonizacije” Stepinca a ni na ruku Srbima i SPC jer se nije uspela “srušiti” skandalozna kanonizacija.

Vidovdan

Podelite:

10 Komentari

 1. Nadigrao ih je onog trenutka kada su pristali da udju u jednu, unapred se znalo izgubljenu rabotu.Ovi koji su bili u toj Papinoj komisiji,ne bi trebali vise nikada pojave u javnom zivotu.

 2. Sledeći Papa ima otvoren put da kanonizuje Stepinca. Naša komisija, kao što sam ranije napominjao, je naivna. U takve rabote ulaze prepredeni, nikako površni učesnici. Tu nikakva “istina” i “činjenice” nemaju značaja.

 3. Niko SRBe nije terao u Moravu kada neznaju da plivaju. Rimokatolicka vjerska zajednica kao nosioc dhavolskog lukavstva zivi skoro hiljad godina bez pune Istine Hristove i Pravde Bozije. Ogrezla u grehu lukavstva u kome cilj opravdava sredstvo SRBi su zato na vreme davno rekli vodjeni svojim iskustvom “cuvajte se lukavi Latina i kada vam oni pokline donose!” Sta mozemo kada nase crkvene i drzavne vodje vole latinske poklone. Zbog svojih slepi vodja nismo mogli drugacije da prodjemo! Zbog toga molimo Svete SRBske Novomucenikd kojim ni broj neznamo da umilistive Gospoda Boga da SRBskim vodjama otvori oci da oni vide kuda SRBe vode?

 4. Pa koje gluposti….SPC je dobila sto je htjela, kanonizacije nema,bar za sada….pape su kao semafor, i ovaj put su Srbi dobili…sta trabunjaju Novosti to macku o rep…..Hrvati su marginalni likovi za katolicku Crkvu….

  • Decki dajte da si plastificiramo Alzija….mislim kaucukiziramo….cujte sto se desavao tu? Cetnicke vladike odlucuju u ime pape, pa kak je to moguce? Sto se zapravo desava sa ovim papom? Postao je orudje velikosrpske propagande….decki / kaucukizacija, nema tu sto da se ceka vise.

   • Ma da, pokatolicili Hrvati Srbe, Makedonce i Bugare, Grke, i Turke….rasirili istoco krilo RK crkve. MLogo uspesni….

    A komisije, po shvatanju nasih (b)analiticara 4 vladika SPC su trebali da opravolave papu i da ga hirotonisu za rimskog episkopa, a Orvate da pretvore u Orvcka lavra, i da postanu najbrojniji pravoslavni manastir….da su to uspeli, onda bi opet bili prodane duse, dok ne podijele pare Srbima iz vatikanske banke….a kad bi svi Serbi dobili po par iljadarki eurica, e, onda bi nastala raspra kako je to zamazivanje ociju, jer glavna lova je negde drugde…kakvi pizdeki ovi Srbi, nikaj im ne valja. Cujte, a kaj velite da Bozanic ucestvuje u saboru SPC i presjedava, a Jefrem da pita Puljica kad bude htio da predlozi nekog Srbina sa prerezanim vratom za misljenje. Decki, kaj ste vi pili? Ili vam zena apstinira po nagovoru neakve sekte?

    • “Vojvoda Mišić o Hrvatima i Jugoslaviji

     Mišić je marta 1919. godine kao načelnik Štaba Srpske
     vrhovne komande, na predlog regenta Aleksandra, otišao
     u Hrvatsku kako bi se lično obavestio o političkoj situaciji. Dvočasovni razgovor sa Aleksandrom, održan po povratku

     iz Splita, Mišić je prepričao svom ratnom sekretaru
     Miloradu Pavloviću Krpi. U nekim tekstovima objavljenim
     na internetu tvrdi se da je Krpa zapisao sledeće rečenice:

     „Jugoslovenstvo nije narodnost, nego ideologija„, rekao je
     vojvoda Mišić regentu Aleksandru.

     „Jugoslovenstvo ne može da posluži kao temelj za izgradnju
     jedne realne državne celine, nego je to fiktivna ideja za
     koju valja pripremiti teren i naraštaje koji su daleko
     od shvatanja jedne celine„, naveo je Vojvoda.

     Mišić je na osnovu razgovora sa hrvatskim političarima, književnicima, novinarima, sveštenicima, učiteljima i
     običnim ljudima, shvatio da oni svi misle „da je nastao čas da
     Hrvatska dobije svoju samostalnost i nezavisnost“.

     „Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim
     predlogom da se pojaviš stvar je propala. Ništa se neće
     moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti.
     To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti
     ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam duboko uveren da se
     mi sa njima nećemo usrećiti. Ti su ljudi, svi odreda,
     prozirni kao čaša, nezajažljivi, i u takvoj meri lažni i
     dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih
     podlaca, prevaranata i samoživih ljudi… Ne zaboravite,
     visočanstvo, moje reči„, upozorio je vojvoda.

     On je regentu predložio da se mora odmah otcepiti od njih, „dati im državu, nezavisnu samoupravu, pa neka lome glavu kako znaju“.

     Razgovor s regentom vojvoda Mišić je okončao rečima: „Ako ovako ne postupite, siguran sam da ćete se ljuto kajati„.

     Izvor: Mondo”

     Dragan Slavnić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here