Папа позвао хомосексуалце међу свештеницима да поштују целибат

Поделите:

Мушкарци с дубоко укорењеним хомосексуалним склоностима не би смели да буду примљени у свештеничке редове, а свештеницима који су активни хомосексуалци било би боље да оду из Цркве него да воде двоструки живот, поручио је папа Фрања у новој књизи.

Папа је свој став изнео у дугом интервјуу са шпанским свештеником Фернандом Прадом објављеним у књизи “Снага позива”, у којем говори о изазовима живота у Цркви данас.

Kњига би требало да буде објављена следеће недеље на неколико језика.

Папа је рекао да га хомосексуалност у Цркви “забрињава”.

“Питање хомосексуалности је јако озбиљно”, рекао је, додајући да они којима је поверена дужност да припремају мушкарце за свештенике морају бити сигурни да су кандидати “хумано и емоционално зрели”. То се односи и на жене које желе да постану часне сестре.

У Kатоличкој цркви свештеници и часне сестре морају да се заветују на целибат.

Црква учи да хомосексуалне склоности нису грех саме по себи, али дела јесу.

Фрања је рекао да “томе нема места” у животима свештеника и часних сестара.

Позвао је хомосексуалце и лезбејке међу свештеницима и часним сестрама да поштују целибат и понашају се одговорно како би избегли скандале. “Боље је да оду из свештеничке службе или посвећеног живота него да живе двоструки живот”, рекао је.

Интервју је вођен средином августа. Мање од две недеље касније, 26. августа, надбискуп Kарло Марија Вигано, бивши ватикански амбасадор у САД, изазвао је велик скандал казавши да у Ватикану постоји “хомосексуална мрежа”, чији се чланови међусобно помажу у напредовању у Цркви.

Такође је оптужио папу да је игнорисао случај бившег америчког кардинала Теодора Мекерика (88) оптуженог за сексуално злостављање ученике католичке школе.

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here