Папа тврди: Ђаво је крив за сексуална злостављања у Цркви

Поделите:

Ђаво је жив и здрав и ради прековремено на подривању Римокатоличке цркве, рекао је папа Фрања, преноси Ројтерс.

У ствари, папа је тако чврсто уверен да је ђаво крив за аферу око сексуалног злостављања и за дубоке поделе у Цркви да је затражио од католика широм света да сваки дан овог месеца изговарају посебну молитву у покушају да га савладају.

“Црква мора да буде заштићена од напада злонамерног, великог оптуживача, али у исто време мора да буде свесна и своје кривице, грешака и почињених злостављања у прошлости и у садашњости”, рекао је папа у својој поруци.

Откад је изабран, 2013. године, папа је отворено рекао да верује у постојање ђавола. У документу у априлу о светости у модерном свету папа је више пута споменуо ђавола.

“Не треба да мислимо да је ђаво само мит, представа, симбол, говорна фигура или идеја. Та грешка водиће нас ка томе да спустимо гард и да будемо неопрезни и завршимо рањивији”, рекао је он.

Kатоличка црква погођена је скандалом великог броја случајева сексуалног злостављања, чији су виновници представници Цркве, и то од Немачке до САД и Чилеа.

У исто време, све дубља поларизација између конзервативаца и либерала у Цркви све је видљивија на друштвеним мрежама.

У тексту Ројтерса примећује се да папа користи израз “велики оптуживач”, који користи када описује Сатану, а тај израз наишао је на неодобравање најжешћег критичара папе, надбискупа Kарла Марије Виганоа, бившег амбасадора Ватикана у Вашингтону.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here