Парастос у Братунцу: Хоће ли српски народ икада добити извињење за сваку невину жртву?

Поделите:

Начелник општине Недељко Младеновић подсетио је да је највећа погибија Срба у овој области била у другом делу 1992. и 1993. године

Парастосом на братуначком гробљу вечерас је почео централни програм посвећен обележавању 25. годишњице страдања Срба у средњем Подрињу.

Обележавању страдања Срба у Подрињу присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик председника Србије министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђордевић, изасланик председавајућег Председништва БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, преноси РТРС.

Након парастоса, уследило је обраћање званичника на градском тргу, а потом је на летњој позорници почело приказивање документарног филма „Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу“, ауторке Слађане Зарић, у продукцији РТС-а.

Начелник општине Братунац Недељко Младеновић подсетио је на велико и стравично страдање Срба у средњем Подрињу.

„Највеће страдање Срба у овом делу било је у другом делу 92. и 93. године“, рекао је он и замолио све да дају свој допринос указивању истине о страдању Срба.

Изасланик председника Србије, Александар Вулин, рекао је да је поражавајуће, не само за Србе, него за цео људски род да за хиљадама побијених и закланих нико неће пустити сузу само зато што су Срби и што су православне вере.

Министар Ђорђевић рекао је да је циљ обележавања указивање свету на страшне злочине над Србима Подриња.

„И даље тражимо одговор хоће ли српски народ икада добити извињење за сваку невину жртву у Братунцу, Сребреници, Јасеновцу..“, рекао је он.

Ђорђевић је поручио да ће Србија увек стајати чврсто уз Републику Српску.

Додик је рекао да је свако од вечерас присутних изгубио неког свог и да се српско страдање никада не сме заборавити.

„Страдање Срба овде покушава се ставити под заборав оних који су то учинили“, рекао је Додик, подсетивши на велико страдање Срба у прошлом веку, које, како је рекао, никада не сме бити заборављено.

Додик је рекао да Српска заједно са Србијом гради мост „Братољуб“ и да је то је заједнички одговор на историјске тежње оних који су хтели да ове просторе ставе под своју контролу.

„Ми поштујемо страдање свих, поштујемо жртве и друге стране, али нас боли то што црна марама српске мајке значи мање од беле мараме бошњачке мајке“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска резултат борбе српског народа за слободу и да су Срби увек другима доносили слободу.

„Данас српски народ има две државе- Србију и Републику Српску“, нагласио је председник РС.

Додик је претходно за РТРС рекао да је захвалан Влади Србије, пре свега тадашњем премијеру Александру Вучићу, што је покренуо иницијативу и неколико важних догађаја који се заједнички обележавају у РС и Србији као заједничке активности две владе.

После верског обреда положено је цвеће и одата почаст жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутом у част 3.267 погинулих српских цивила и војника из регије Бирач, од којих је 2.428 настрадало у средњем Подрињу, а остали на другим ратиштима и деловима БиХ.

Обележавање страдања посвећено је свим српским жртвама из овог краја, а организује се поводом 25 година страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживео иако је седморо живих заробљено, подсећа РТРС.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Тог Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући, пљачакајући и палећи српску имовину.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here