Партијарх Иринеј: Нећеш славити Илиндан у српском манастиру!

Поделите:

Партијарх Иринеј и Српска православна црква ударили су рампу македонском премијеру Зорану Заеву и забранили Македонији прославу њиховог највећег празника Илендена у манастиру Прохору Пчињском, сазнаје “Ало!”.
Како сазнаје наш лист, врх СПЦ са патријархом Иринејом на челу нема намеру да дозволи званичној делегацији Македоније са премијером Заевим на челу да посети манастир Прохор Пчинском и да у њему обележе Илинденски устанак из 1903, што је један од највећих празника Републике Македоније.
Патријарх Иринеј изричит је у забрани. Како каже, све док се не поправи статус СПЦ и њених свештеника у Македонији нема разговора о могућности да се дозволи било којој делегацији из Скопља да посети манастир у Србији и у њему обележе Илинденски устанак и Дан Републике Македоније. Сам патријарх Иринеј и Патријаршија више пута су тражили од македонских власти да се нешто уради по питању статуса српских свештеника у Македонији, али су увек наилазили на зид државних институција у Македонији – каже наш извор из Патријаршије и додаје:

– Патријарх Иринеј је љут и више пута је поновио: “Нема шансе да им дозволим да у нашем манастиру славе Илинден. Они су наше манастире на Косову хтели да дају Албанцима, па не могу сада у њима да обављају своје прославе” – каже наш извор.
Ивица Дачић, шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије, каже за “Ало!” да је питање да ли ће се Македонији одобрити прослава у српском манастиру, на територији Србије, искључиво намењено СПЦ.

– Република Македонија се сваке године обрати нама са захтевом за одржавање прославе. Ми као министарство и Влада тај захтев проследимо Српској православној цркви, а они нам углавном уопште не одговоре. То је тако јер је у питању манастир који је власништво СПЦ, тако да они морају да се сагласе са овим питањем – каже нам Дачић.
Подсетимо, премијер Македоније Зоран Заев изјавио је јуче у Сарајеву да је Србија велики пријатељ Македоније и да се нада да ће бити додатно унапређени добри односи који постоје између две земље.

“И председник Србије и нови премијер и министар спољних послова су пријатељи Македоније и ми гледамо само да то пријатељство унапредимо”, нагласио је Заев.

Он је навео да од власти Србије још није стигао одговор на захтев македонских власти да се македонској делегацији дозволи да годишњицу највећег македонског празника Илиндена прослави у Прохору Пчињском, на територији Србије.

“Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити”, нагласио је Заев.
Иринеј: То уопште није тема

Патријарх СПЦ Иринеј је за “Ало!” кратко прокоментарисао молбу Заева да се дозволи прослава у Прохору Пчињском речима: “Нећемо сад о томе, није то тема. Причаћемо о томе када дође време.”

Шта Македонци славе 2. августа

Македонија 2. августа на верски празник Илиндан обележава Илинденски устанак из 1903. године против Турака. Такође се прославља и Дан Републике Македоније јер је на тај датум одржано прво заседање Антифашистичког Собрања Народног Ослобођења Македоније, чиме су постављени темељи републике.

Ало

Поделите:

2 Коментари

  1. Makedonija je u vreme SFRJ redovno slavila u tom manastiru svoj nacionalnei praznik Ilinden, raspadom JU države po nekom “automatizmu” Makedonija je pokušala da prisvoji taj deo teritorije (“konfiskuje”) Imala je i svoju “spomen ploču” na zidu manastira koju je Šešelj razbio. Na osnovu te “spomen ploče” i tog (za njih istoriskog datuma) pokušali su da ukradu deo Srbije!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here