Патријарх: Без краља не ваља!

Поделите:

Без краља не ваља!
Престолонаследник Александар приредио је у понедељак свечану вечеру у Белом двору у част редовног заседања Архијерејског сабора Српске православне цркве, којој је присуствовао патријарх српски Иринеј са митрополитима и епископима, а према речима нашег извора са лица места, поглавар СПЦ том приликом је изразио наду да ће Србија једног дана опет бити монархија и имати краља!
– На вечери је била веома лепа и пријатна атмосфера, осим патријарха и епсикопа, ту су били и Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије, као и чланови саветодавних тела Круне. Патријарх је током вечере рекао да није тајна да је Црква наклоњена монархији и да се нада и верује да ћемо једног дана поново имати краља. Такође је додао и да дом Карађорђевића доживљава као своју кућу и кућу српског народа – препричава наш извор.

Престолонаследник Александар Карађорђевић није скривао радост што је угостио тако важне госте и чуо дирљиве речи од патријарха.

– Окупили смо се у Белом двору на вечери као и сваке године. Ово је вечера у част патријарха српског и Светог архијерејског сабора. Ово је постао традиционални догађај, који треба неговати, јер даје пример јединства и сарадње за опште добро. Црква и Круна су две институције у нашој земљи које доносе стабилност. Нека бог благослови све наше људе и нашу земљу – рекао је престолонаследник.

Престолонаследник: Срби, бићу ваш краљ ако сте спремни!

Престолонаследник Александар Карађорђевић недавно је говорио о могућности свог доласка на престо и успостављању уставне монархије и том приликом рекао:

– То зависи од воље народа. Основни принцип уставне монархије је да је краљ симбол народа, а да Влада управља њим. Краљ симболизује јединство, стабилност и континуитет. Земљом управљају премијер и његов кабинет. Ја сам спреман уколико је народ спреман – рекао је Александар Карађорђевић за „Краљевске новине”.

Иринеј већ бранио престолонаследника

Да патријарх Иринеј много воли и цени престолонаследника Крађорђевића, доказао је и приликом обележавања стогодишњице Колубарске битке, када организатори те манифестације нису позвали престолонаследника Александра Другог Карађорђевића, унука врховног команданта српске војске у Првом светском рату, и када му је било забрањено да присуствује литургији у Храму Светог Димитрија, који су подигли његови преци. Тада је интервенисао патријарх српски Иринеј.

– Краља нису хтели да пусте у цркву коју су градили Карађорђевићи, а када је то видео патријарх Иринеј, пришао је Александру Другом и одвео га до места у цркви саграђеног посебно за српске краљеве, изнад чијих се глава налази грб Карађорђевића уз реченицу: “Ваше височанство, ваше је место овде” – испричали су тада извори са лица места!

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here