Патријарх: Григорије нека објасни зашто је уместо болницâ градио винарије, хотеле, ергеле од средстава која је издашно добијао како од Р. Српске тако и из буџета Србије

Пошто и непозван и канонски ненадлежан уме да дели лекције Патријарху српском, Светом Синоду и свима редом, владика Григорије би могао и да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болницâ, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично, и то од средстава која је издашно добијао како од Републике Српске тако и из буџета Србије. Зар су тада болнице биле многобројније и опремљеније, а вртића и школа више него сада?

Поделите:

На празник Рођења светога Јована Претече и Крститеља, дневни лист Danas објавио је тенденциозни текст под насловом Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve. Не изненађује нас писање овог антисрпског листа, као што нас не изненађује ни изјава реченог владике, али смо згрожени над чињеницом да се тешка епидемиолошка ситуација у Србији и несрећа свих нас заједно користи за политичке обрачуне и напад на Српску Православну Цркву. Жалости нас и чињеница што се један од епископа Српске Православне Цркве сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро Српској Православној Цркви, а самим тим ни српском народу.

Због чега је, или, боље рећи, коме је потребно да међусобно супротстави изградњу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, као црквени и национални пројекат, и епидемију коронавируса, као и проблеме наше државе и народа у тешкој борби за живот свакога човека? Зар владика Григорије и његови пријатељи, истомишљеници и саговорници из Danas-a мисле да Црква изградњом Спомен-храма на било који начин одмаже овој борби или тврде да би ситуација била боља да се изградња потпуно обустави, као у време Јосипа Броза? Одговор не треба чекати јер је свима унапред познат.

На њихову жалост, пројекат изградње Спомен-храма је црквено-државни пројекат од изузетног значаја, започет пре више од сто година, и актуелна одлука Владе Србије је само једна у низу раније договорених мера његове реализације, у чему свој велики допринос дају и Руска Православна Црква и руска држава. Свако довођење у везу ове одлуке Владе Србије са било чиме осим са изградњом Спомен-храма је злонамерно и неистинито.

Српска Православна Црква је небројено пута и на разне начине помагала и помаже не само болнице и здравствени систем Србије него и многе друге институције и појединце којима је помоћ потребна. То чини и у овим тешким данима борбе са епидемијом, али за медије попут Danas-a и људе који најпре виде трун у оку брата свога, а брвно у оку своме не осећају добротворна делатност наше Цркве је или непостојећа или потпуно занемарљива. Мисија Цркве и њена добротворна делатност по њиховом мишљењу не заслужују место на страницама новинâ, а нарочито не заслужују насловну страну.

Пошто и непозван и канонски ненадлежан уме да дели лекције Патријарху српском, Светом Синоду и свима редом, владика Григорије би могао и да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болницâ, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично, и то од средстава која је издашно добијао како од Републике Српске тако и из буџета Србије. Зар су тада болнице биле многобројније и опремљеније, а вртића и школа више него сада? Зашто је проблем изградња Спомен-храма у Београду, а није изградња велелепних храмова у Мостару, Требињу или Пребиловцима, коју је свесрдно помогла Србија? Треба ли наводити чињеницу да је својевремено владика Григорије, због обимности градитељске делатности, основао Комисију за изградњу храмова и објеката у Епархији захумско-херцеговачкој? Овде нећемо наводити његове друге бизнисменске и менаџментске подвиге, са којима је јавност довољно упозната и којима се он лично поноси и хвали.

Било би очекивано да се сви заједно са једнаком радошћу радујемо сваком новом дому Божјем, па није лако разумети због чега се владика Григорије одриче Спомен-храма на Врачару. Ипак, јасно је да су многе његове изјаве, па и ова последња, нажалост, популистичке и политикантске, срачунате на популарност у другосрбијанским и аутошовинистичким круговима. Верујемо да ће на предстојећем Светом Архијерејском Сабору имати прилику да их објасни својој браћи архијерејима, јер је Сабор, као највише црквено-законодавно тело Цркве, једини овлаћшен да доноси одлуке по питању даље изградње Спомен-храма Светог Саве. Разуме се да би своје ставове требало да образложи и читавој српској јавности, поготову оном делу који себе сматра живим и неодвојивим делом Српске Православне Цркве и који не дели његова мишљења и ставове по разним питањима, а не само да подилази ниским страстима црквобораца заробљених у прелести овога света.

На крају, са жалошћу констатујемо и чињеницу да је владика Григорије овом несрећном изјавом из Немачке (п)остао перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији, али га ипак са љубављу подсећамо на давно изречену истину: Добар пастијер, јер што каже ином – и сâм својијем потврђује чином.

Из Кабинета Патријарха српског

SPC

Поделите:

4 Коментари

  1. S takvim insistiranjem da je srpstvo jednako pravoslavlju, danas imamo samo 10 miliona Slavenoserbi umjesto 15. I četiri jezika umjesto jednog slovinskoga. Zbog ovakvih odnosa unutar crkve, crnorgorci i žele autokefalnost. A vjerujem ako se ovako nastavi da će i iz srpske razmišljati o tome.

  2. О чему се овде ради. У више наврата (нисам једини) упозораво сам на владику Григорија, први пут када је продао хотел за два милиона босанских марака (када сам био у аудијенцији код Његове Светости Патријраха, прије пар година, разгивир је трејаио сат и пет минута, отворено сам гворио о опсности да СПЦ постане клерикална, навео пример који је непознат у историји православља, да предсједник Владе (тада је био Вучић) држи предавање на засједању Светог Синонода, а онда их је све одвео у Посланички клуб на ручак). И после продаје хотела и низа брљотина, Свети Синод га шаље у Њемачку. Његове изјаве, наступи на ТВ, интервјуи, поруке из Њемачке, намет који је наметнуо нашим вјерницима у Њемачкој и друге баханалије, су неподношљиве. Зашто Ваша Светости му све то толеришете. Ко се тали са Григоријем, кога Григорије држи у шакама. “На крају, са жалошћу констатујемо и чињеницу да је владика Григорије овом несрећном изјавом из Немачке (п)остао перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији, али га ипак са љубављу подсећамо на давно изречену истину: Добар пастијер, јер што каже ином – и сâм својијем потврђује чином”. Ово када не би било тужно био би добар виц. Ко кога овдје обмањује, ко ме прави (и не само мене) блесавим. Стотину пута сам написао да је једини спас Србим СПЦ, уз додатак да би требало да валдике престану да се свађају. Када је било обиљежавање 300 година Карловачаке митрополије, Амфилохије није присуствовао, јер се неколико дана пре тога поречкао и то оштро са Патријархом, око избора на Космету. нису имали право да се у то мијешају (Патријарх да Срби изађу на изборе, Амфлохије против изласка). Упозоравао сам и на Амфилохија у текстовима о догађањима у Црној Гори и односима Црне Горе и Србије и стално тврдио да је Он у добрим однсима са Милом, што је сада евидентно. Гдје год страни зликовци (на које стално упозоравам у текстовима, да их не набрајам) упетљају своје прсте и новац преко својих агената у Србији, Срба, непријатеља и Србије СПЦ, ту више трава не расте. О лимузинама, богаћењу, крађама (поп који је водио финасије Сремске епархије је покрао новац, процесуиран је), разним изјавама у доба Короне, без кординације са Патријархом (изјаве владике Буловића око причеста и др) првршиле су сваку мјеру. Сачувајмо СПЦ, сачувајмо православље. Шта је са српском нацијом, изгубила је црквеност, парохијски живот, породичност. Европа се дистанцирала од нације, то тражи и од нас Срба. Није српска нација империјална, њу није створила метафизика и држава као на Западу.

  3. О чему се овде ради. У више наврата (нисам једини) упозораво сам на владику Григорија, први пут када је продао хотел за два милиона босанских марака (када сам био у аудијенцији код Његове Светости Патријраха, прије пар година, разгивир је трејаио сат и пет минута, отворено сам гворио о опсности да СПЦ постане клерикална, навео пример који је непознат у историји православља, да предсједник Владе (тада је био Вучић) држи предавање на засједању Светог Синонода, а онда их је све одвео у Посланички клуб на ручак). И после продаје хотела и низа брљотина, Свети Синод га шаље у Њемачку. Његове изјаве, наступи на ТВ, интервјуи, поруке из Њемачке, намет који је наметнуо нашим вјерницима у Њемачкој и друге баханалије, су неподношљиве. Зашто Ваша Светости му све то толеришете

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here