Патријарх Иринеј на Светој Гори: Хиландар српски Сион

Поделите:

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на Светој Гори данас је у хиландарском католикону (Цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице) служио Свету архијерејску Литургију. Патријарху српском Иринеју саслуживао је хиландарски игуман архимандрит Методије а Светој архијерејској Литургији присуствовао је и велики број ходочасника који су дошли у посету Светој српској царској лаври и на поклоњење чудотворној икони Богородице Тројеручице, преноси сајт Митрополије црногорско приморске.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј истакао је да наш народ у Хиландар гледа као у „небески Сион“, да је у њему почетак наше историје, културе и свега онога што нам је хришћанство донело. Свети Сава је велика личност наше, али и целе Православне цркве јер се не може Црква дијелити на дјелове, националну припадност:

„Црква је једна Света, саборна и апостолска и припада свим народима. Свети Сава је одрастао у тој Цркви“, истакао је патријарх.

Подсјетио је да су Немањићи оставили велике светиње: Свету Жичу, Студеницу, Дечане, Хиландар…по којима нас свијет познаје и цијени а којима се ми поносимо.

„Наша је радост што имамо те светиње које сведоче о нама, као што и ми треба да сведочима о њима својом вером и љубављу.“, рекао је патријарх.

Он је додао да треба да благодаримо Богу на таквим светињама, за које се наш народ борио, и подсјетио да сада проживљавамо тешки период великог искушења које су нам приредили моћници овога времена и свијета – да нас лише наше највеће народне светиње, Косова и Метохије – гдје је свака стопа натопљена крвљу српских мученика.

„Наша нада је у молитвама многих светих које је Господ дао нашем народу“, казао је Патријарх Иринеј.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је јуче, 1. октобра на Свету Гору. Патријарх је прво посетио Кареју где су га свечано дочекали чланови Свете Епистасије као и гувернер Свете Горе г. Константинос Димча. После доксологије у Протатској цркви, у згради Протата уприличен је свечани пријем. Из Кареје, Патријарх Иринеј упутио се ка Светој српској царској лаври манастиру Хиландару где га је дочекао хиландарски игуман архимандрит Методије са братијом.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here