Patrijarh Irinej najavio mogućnost anatemisanja Mila Đukanovića

Podelite:

Ono što sada čini predsednik Crne Gore, i nagoveštava da će činiti, izaziva čuđenje celog sveta i ta dela koja se najavljuju čine da se svi vladari crnogorski – Sveti Petar Cetinjski, Petar Drugi, knjaz i kralj Nikola prevrću u grobovima, istakao je patrijarh srpski Irinej.

– Neka mu da Bog uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve – rekao je patrijarh sprski Irinej i na taj način najavio mogućnost anatemisanja Mila Đukanovića ako ne odustane od namere da nepriznata crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost i sramnog predloga zakona koji predviđa otimanje 650 srpskih svetinja na tlu Crne Gore.

On je upozorio je da bi Đukanović mogao biti anatemisan, odnosno predat prokletstvu, kao što se to desilo sa poglavarom nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Mirašem Dedeićem. Patrijarh je poručio da je Đukanović sada na tronu svojih predaka i da čini ono što ni Turci za pet vekova nisu.

– Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti nisu to činili, ali došao je Crnogorac da uništi Srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala – dodao je Irinej i istakao da Đukanović oduzima vekovnu imovinu Srpske crkve i srpskog naroda.

Narodni poslanik Vladimir Đukanović kazao je da je Milo Đukanović otišao u strašan greh.
– Nisam neko ko ima pravo u takve stvari da se meša, jer Gospod je taj koji sudi, a u Njegovo ime u ovozemaljskom životu to čine oni kojima je Gospod dao takav blagoslov. Kao grešnik i sluga Božji, čini mi se da je Milo Đukanović otišao u strašan greh, ali o tome neka odluče oni koji su od Gospoda pozvani – poručio je on za „Alo!” komentarišući mogućnost anatemisanja Mila Đukanovića.

Šta je prokletstvo?

Anatema je u današnjem značenju kletva ili prokletstvo. Anatema znači da se onaj na koga se odnosi izdvaja iz zajednice vernika i predaje na milost ili sud Božji, a od tog trenutka Crkva više nije odgovorna za tu osobu, već anatemisana persona ima sama da odgovara pred Bogom. Anatema je u Pravoslavnoj crkvi ravna isključenju (ekskomunikaciji) u Rimokatoličkoj crkvi

Alo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here