Патријарх Иринеј: Нећемо посустати у одбрани Косова и Метохије

Поделите:

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је на састанку у Патријаршији у Београду констатовано да је веома неизвјесно како ће се наћи рјешење за Косово и Метохију, али да се неће посустати у одбрани.

– Борићемо се, нећемо посустати у одбрани, колико ћемо успјети видјећемо – рекао је патријарх српски послије сједнице Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве којој су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је истакао да Црква не сумња у Вучићеве добре намјере и труд о питању Косова и Метохије.

– Ми сад имамо разумијевање и оно што видимо сви – наш предсједник се јуначки бори и за Србију и за Косово и све оно што је везано за српско име. Не сумњамо у његове добре намјере, труд који видимо – рекао је патријарх Иринеј новинарима у Патријаршији СПЦ у Београду.

Српски патријарх је истакао да је на састанку који је трајао два и по сата разговарано о данашњој породици, српском народу, држави и Цркви, а највише је пажње посвећено је разговору о Косову и Метохији.

– Констатовали смо да је стање на Косову врло тешко и да је с обзиром на прилике у којима се налазимо врло неизвјесно како ће се завршити то питање и наћи рјешење за Косово и Метохију. Наша жеља и љубав везани су за Косово, али нажалост ситуација налик на пословицу: „Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће“. Борићемо се, нећемо посустати у одбрани Косова. Надамо се у Бога, нашу историју и помоћ наших пријатеља, да ћемо нешто успјети, а колико, остаје да видимо – поручио је патријарх Иринеј.

Он је оцијенио да исход ове борбе зависи и од ситуације у свијету и оних који подржавају Србију, као и оних који подржавају другу страну.

Патријарх Иринеј рекао је да се диви Вучићевој енергији у борби за рјешавање питања Косова и Метохије.

– Ја му се дивим како то издржава и молим се богу да му да снаге и мудрости да своју улогу предсједника државе одигра на најбољи и најкориснији начин – рекао је патријарх Иринеј.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here