PATRIJARH IRINEJ progovorio o kanonizaciji Stepinca

Podelite:

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) i član mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije episkop bački Irinej smatra da bi dijalog Pravoslavne i Rimokatoličke crkve na temu lika i dela Alojzija Stepinca i njegove uloge pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, trebalo da bude „u ovom ili onom institucionalnom okviru, nastavljen, proširen i produbljen“.

– Arhivska građa i naučna literatura o ovoj temi praktično su neiscrpne, a rok od godinu dana prekratak. Uz to valja sačekati i otvaranje svih do sada zatvorenih vatikanskih i nekih drugih arhiva. Stoga sam uveren da će započeti dijalog biti nastavljen, bilo u formi produžavanja mandata komisiji, bilo pak u nekoj drugoj formi. Uostalom videćemo. Ovde ne bi trebalo da presuđuju mađudržavni ili međunacionalni odnosi. Treba da presudi istorijska istina i samo istina – rekao je Irinej za današnju Politiku.

Upitan da li će Vatikan proglasiti Alojzija Stepinca za sveca ili da li će se papa Franja uzdržati od toga, zbog činjenice da bi to narušilo odnose ne samo dve crkve već i Srbije i Hrvatske, kao i Srbije i Svete stolice, Irinej kaže da to ne zna.

– Ono što ja mislim o tome jasno je iz službenih pisama SPC papi i iz njegove odluke, donete na osnovu neprihvatanja mogućnosti Stepinčeve kanonizacije od strane SPC, da se kanonizacija odloži, a problematika koja se nje tiče odgovorno razmotri u dijalogu srpskih i hrvatskih episkopa i istoričara u okviru Mešovite komisije. U Evropi i svetu postoje i rimokatolici, pa i jedan broj hrvatskih katolika, koji se iz načelnih moralnih razloga protive toj kanonizaciji, što se kod nas uglavnom ne zna – rekao je Irinej.

Govoreći o zajedničkom saopštenju Mešovite komisije, koje je izazvalo različite komentare, episkop bački Irinej kaže da je tekst saopštenja „izbalansiran“ i da ne može da se tvrdi da je u njemu nečiji stav „preovlađujući“.

– Naknadne fabule o autorstvu teksta, pokušaj menjanja smisla zajedničkog saopštenja tendenciozno pogrešnim prevodom, hinjena tumačenja, kako bi se u Zagrebu kazalo i na takvim tumačenjima utemeljene prognoze, imaju za cilj da okuraže hrvatske zagovornike kanonizacije, možda i u pokušaju da utiču na Vatikan – rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, sve to je kratkog daha, ali to što neki u Zagrebu čine svojim komentarima nije korektno prema radu Komisije i temi kojom se ona bavila prethodnih 12 meseci.

– Ne mogu da tvrdim da je sadržina njihovog trijumfalizma i prognoza ravna sadržaju i trajanju dečjeg luft balona, ali mogu da tvrdim da su argumenti srpskog dela komisije bili zasnovani na dokumentima i neoborivim činjenicama, makar šta da o tome pišu ili izjavljuju pojedinci u Zagrebu – rekao je Irinej.

Kada se radi o dokazima i argumentima koje su predočili predstavnici SPC i srpski istoričari o ulozi Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu, Irinej navodi da su svi u pravoslavnom delu komisije nastupali „odgovorno i savesno, bez mržnje i pristrasnosti“.

– Agumenti koje smo izneli – istorijski, teološki i drugi, po nama su više nego dovoljni. Sa druge strane, nama je razumljivo opravdano interesovanje naše javnosti i medija za dokaze i argumente koje smo izneli. Ali javnosti i medijima treba da bude jasno da bi iznošenje naše argumentacije sada bilo kontraproduktivno – rekao je Irinej.

Kako je objasnio, bilo bi kontraproduktivno zato što SPC poštuje dogovor da se do okončanja procesa ne iznosi sadržaj razgovora, kao i da će kada dođe vreme sav materijal Komisije biti objavljen i dostupan.

On je ocenio da medijsko mešanje u celu stvar može da proizvede „zamešateljstvo“.

– Ali, ukoliko hrvatski partneri u dijalogu nastave da iznose ponekad veoma jednostrano sadržaj razgovora pre vremena, kao što su neki počeli da čine, moraćemo i mi da reagujemo na odgovarajući način – zaključio je Irinej.

(Tanjug)

Podelite:

6 Komentari

 1. Patrijarh:
  “Ali javnosti i medijima treba da bude jasno da bi iznošenje naše
  argumentacije sada bilo kontraproduktivno – rekao je Irinej.”?!
  A, zašto bi bilo kontraproduktivno?
  Možda zato što bi SPC, definitivno, morala da odustane od ekuemnizma
  – zajedništva sa Vatikanom – i odlaganje dolaska pape na neodređeno vreme,
  a što našim ekumenistima i papoljupcima to ne odgovara.
  Sve odluke i sam tok rada ranijih Crkeveno-narodnih Sabora su bili
  javni, pa nije jasno ko je i zašto uskratio tu javnost verujućem narodu?
  Mučeničko postradanje Patrijarha Vrnave zbog odbijanja zajedništva sa
  Vatikanom, kao i mučeničko postradanje Mitropolita zagrebačkog Dositeja i
  ispovednika Vavedenjskog, od ustaških zlikovaca – da potre zagovornike
  ekumenizna sa Vatiknom i dolaska pape u Srbiju!

  ”KO NA PAPU PRISTANE,
  BOLJE DA GA NESTANE!”

  Dragan Slavnić

 2. Pravite li Vi razliku izmedju Patrjarha I Episkopa koji nose is to I’m?! Promenite naziv clanka, ovo je I smesno I uvredljivo.

 3. Ovdje je nesto drugo bitno: neshvatljiva bolest ovih sa tzv. srpske strane da uopste ucestvuju u necem postavljenim kao: svetac ili ne. Samo pozicioniranje sebe na ovom nivou implicite pozicionira i Stepinca na tragu onog sto se navodnim razgovorom i hoce: nevin i, potencijalno, svetac; drugo, bolesno davanje znacaja jednom u hodu mnogih zlocinaca rimokatolicke crkve. Ajde da zaboravimo nesto dalju proslost, te svezije: da li je papa Vojtila pozvao Zapad da nas ubija? Jest! Ako je ovo srpska, kao sto nije!, delegacija zasto to ne stavi kao deo ” dnevnog reda”- pa neka, na istom, i Stepinac tece!?
  Suvisno je o tom, buduci poznato…
  A najbolesnije je sto je to samo utiranje puta ka dolasku njihovog Oca u Beograd- toliko hipokrizije!- podmetanje toliko zaklana naroda , e da bi Otac dosao u Beograd….aToliko neoprostiva greha…Pa, ucinite dvije stvari: proglasite ga svecem -‘ ovi u Beogradu da preduhitre one iz Rima!- i neka onaj dodje u BeogradTo je nikakav greh spram ovoga kojega, vec, cinite: da u ime toga Mucenike najcinicnije mucite!
  Neodgresili se, dace Bog!

 4. U pitanju je episkop bački Irinej, a ne patrijarh. Pogrešna slika i pogrešan naslov.
  Proverava li iko šta se i kako postavlja.
  Uputno je da promenite.

 5. Ceo vek Srpski ”intelektualci”i neki ljudi iz crkve prete nasIm neprijateljima u smislu;”Ako VI nama u lice pljunete i mi ce mo pljucnuti vama iza ledja,a nikako u njih da se dokazemo da toboz i mi muda imamo”,odnosno suprostavicemo se neprijatelju junacki ,hrabro i otvoreno ,onda kada nas vise ne bude bilo.Sto neko nedavno rece sta nas briga koga ce ta katolicka sekta kanonizovati,sto se mene tice moze i lucifera ako im treba,sta nas briga.Da su ovi sto jesu bili i ucestovali,u ovoj podloj igri hteli sami sebi da priznaju ono sto odavno znaju ,da je to sve prljava igra,uvlacenje njih kao predstavnike SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE,ciji su oni deo,ali svesno je izdaju,u poganu igru u kojoj treba da se Rimski papa predstavi kao cestit i pravedan covek-sluga ”boziji”,koji ne sudi ni po babu ni po stricevima,da bi ga kao takvoga sva ova izdajnicka vlast u narodu[politicari i oni iz crkve]imali alibi,argumente da pozovu i srdacano docekaju RIMSKOGA arhijeretika.VUCIC I deo ovih iz crkve treba da budu primer braci RUSIMA,kako se to moze,tj. kako se to radi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here