ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Забранити ријалитије, уништавају породицу!

Поделите:

Патријарх српски Иринеј у великом божићном интервјуу говорио је нацији о кључним проблемима и изазовима са којима се Србија данас суочава и нагласио да би, по његовом мишљењу, ријалити програми требало бити забрањени! На питање који су то проблеми савременог друштва, он је одмах осуо паљубу по најгледанијим програмима у земљи.

– Тај ријалити нема смисао! Чудим се што је то уопште дозвољено! Ваљда да се покаже слобода, али није слобода бити подложен сваком злу. Заиста је чудно ко плаћа те људе који бораве у ријалитију и шта је њихов смисао. Моралне вредности нажалост више нису на цени, чујем неки млади свет који се хвали својим пороцима, а некада је лепота девојке била у њеној честитости, у образу девојачком, поштењу… Нажалост, данас то нису врлине и то је оно што је проблем нашега времена. Многи народи историјиски нису пропали због сиромаштва, него због беса и сувише уживања, а то прети и данашњем нараштају. Превише се гледа материјални интерес, за то се жртвују и част, и образ, и поштење. Породица нам је у врло великој кризи, а самим тим разбијено је и друштво! Такво друштво, нажалост, нема будућност – рекао је поглавар СПЦ-а у интервјуу за ТВ „Храм“.

Говорећи о положају Србије и односима са Истоком и Западом, он је јасно поручио да ми не седимо на две столице.

– И државни врх, и народ, и Црква желе мир са свима. Ми седимо на својој столицу када је реч о томе да смо између Истока и Запада и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо да будемо добри и са другима. Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали…

Kада је реч о положају Српске православне цркве у региону, патријарх Иринеј је за црквену телевизију рекао да ту постоји доста проблема.

– Има их, али нису нерешиви. Постоји проблем са Македонијом, незрело је што су тражили да им мајка црква буде Бугарска, а са друге стране у Хрватској се и даље дешавају немили догађаји, а Црква на то ћути – рекао је он.

Упитан да ли је време за посету поглавара римокатоличке папе Фрања Србији, патријарх каже…

– Баш због свих односа историјиских који су и даље свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика… – закључио је он.

Извор: Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here