ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Јединство РУСКЕ ЦРКВЕ је изнад свих људских граница

Поделите:

Осмог октобра 2018. године у Свето-Тројицкој Сергијевој лаври одржане су свечаности поводом празника преподобног Сергија, игумана Радоњешког, преноси Патриархија.ru. По завршетку Свете литургије приређена је братска трпеза након које се присутнима обратио Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил.

Свјатејши владика је истакао да велико мноштво епископа, клира и мирјана који се окупљају у Тројице-Сергијевој лаври у дане спомена на преподобног Сергија сваки пут представља видљиво сведочанство јединства Руске Православне Цркве. Међутим, овом јединству је данас упућен изазов – по речима Његове Светости, „све силе зла се усмеравају на то да Украјинску Цркву одвоје од јединствене Руске Православне Цркве која је рођена у кијевској Крстионици.

„Али ево шта сви ми треба да имамо на уму: закони којима Господ управља Црквом нису људски закони и сваки пут кад у Цркву насилно улазе политичари, они неизбежно трпе пораз,“ – наставио је Његова Светост патријарх.

„Довољно је да се сетимо своје прошлости после револуције кад је власт упала у Цркву изазвавши обновљенчески раскол. Био је ухапшен патријарх Тихон, ухапшени су, а касније и стрељани многи свештеници и епископи. Власт је мислила да се обрачунала са Црквом, да смо ми мртви – али ево нас, живи смо (в. 2 Кор. 6:9) и почела је нова епоха – епоха препорода Цркве по молитвама оних који су показали да су верни Христу чак до смрти, наших новомученика и исповедника,“ – истакао је поглавар Руске Цркве.

„Не треба да се руководимо световним већ духовним критеријумима, треба да видимо оно што не виде световни људи. Треба да нам буде јасно да је јединство Руске Цркве изнад свих људских граница, оно је посведочено подвигом наших јерарха, монаха, свештеника и мирјана, у току многих векова. И данас, кад неке политичке снаге распарчавају Украјину, кад покушавају да одвоје Украјинску Цркву од Руске Цркве, да униште наше јединство, ми знамо: све ће се то завршити потпуном пропашћу,“ – уверен је патријарх Кирил.

„Веома је важно то што су сви наши архипастири, где год да служе – у Руској Федерацији, Украјини, Белорусији и другим земљама – јединствени. И ми нисмо уједињени захваљујући политичким факторима или спољашњој принуди – уједињују нас наша уверења, наша вера и наша верност Господу Исусу Христу, Његовој многострадалној Цркви и светим канонима. Молим се да никакви потреси не униште ово јединство,“ – изјавио је Свјатејши владика.

„Уздам се у веру и побожност украјинског народа. Управо обични људи данас бране јединство наше Цркве. И знам како храбро бране ово јединство, како чувају своје храмове, како се супротстављају покушајима освајања, како се боре буквално у првим борбеним редовима и не само за јединство наше Цркве, већ за чистоту православља. Изванредно је то што сав епископат Украјинске Цркве уједињен око Његовог Блаженства митрополита Онуфрија, чврсто стоји на овим позицијама. Данас показујемо свету исту чврстину и исто јединство које је наша Руска Православна Црква показала после страшних догађаја 1917. године,“ – истакао је поглавар.

„Надајмо се да ће по милости Божијој и сва Васељенска Православна Црква успешно поднети тренутна искушења. Али је наш главни задатак да не поклекнемо и да не изгубимо чистоту православља. Молићемо се да изнуђена подела коју смо предузели због неодговарајућих потеза Цариграда, није подела која ће трајати вековима, као што се то десило у XI веку кад су се претензије римског епископа на васељенску власт претвориле у поделу јединствене Цркве. Тако и данас, кад Патријарх цариградски претендује на васељенску власт која није својствена православном архијереју, ми се залажемо за истину и за православље. И чврсто ћемо чувати наше православне каноне, нашу веру, нашу побожност и васпитаваћемо наш народ у овој побожности,“ – посведочио је патријарх.

„Све вас, драге моје владике, позивам на још јачу молитву за нашу Цркву, на наш народ, који се налази како у Русији, тако и у Украјини, да нам Господ помогне да савладамо ове тешкоће. А успех у савладавању ових тешкоћа ће умногоме зависити од нашег духовног и канонског јединства које данас показујемо тврдећи да је Руска Православна Црква у стању да у тешким тренуцима једним устима и једним срцем објављује истину Божију,“ – рекао је у закључку Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил.

Са руског Марина Тодић

Православие.ру

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here