Патријарх се пита за уговор са Црном Гором: Патријаршија адреса за евентуалне преговоре са Подгорицом

Поделите:

ДИЈАЛОГ са државом Црном Гором биће могућ само ако се усвојени Закон о слободи вероисповести стави ван снаге. Ко ће формално у име Српске православне цркве преговарати само је модалитет о коме ће бити одлучено тек након повлачења спорног закона.

Овако укратко гласи “платформа” свештеника и верника Митрополије црногорско-приморске и епархија СПЦ на позив власти за дијалог, али и опомене председника Србије Александра Вучића да је једина права адреса за преговоре – Српска патријаршија у Београду.

У средишту његовог иступа, базираном на црквеном устројству и административној подели СПЦ, јесте упозорење црногорској власти да позив за евентуалне разговоре о темељном уговору са православном црквом мора бити послат у Патријаршију у Београд. По сличном моделу црногорски премијер Игор Лукшић је у Ватикану 2011. године потписао темељни уговор са Светом столицом, којим је уређен статус Римокатоличке цркве у Црној Гори.

– Свака логика налаже да евентуални позив за разговор црногорске власти, уколико заиста постоји искрена намера за отварањем дијалога, стигне у Патријаршију – објашњавају у седишту СПЦ. – На челу Цркве је патријарх, који је представља пред другим државама. По његовом благослову, разговоре може водити Митрополија црногорско-приморска или Епархијски савет СПЦ за Црну Гору.

Премијер Црне Горе Душко Марковић је навео да државни врх Црне Горе остаје отворен за разговор о закључивању темељног уговора са Црквом, али са – Митрополијом црногорском-приморском. Он је поновио већ уврежену режимску мантру да је поводом усвајања спорног закона Црна Гора “успешно одолела непримереној и агресивној медијској кампањи, чији је циљ био дестабилизација државе”.

Однос Митрополије на Цетињу према премијеровој поруци, међутим, остаје непромењен – позивају се на саопштења Епископског савета којима је затражено анулирање спорног закона.

Иницијатива о усвајању Декларације за поништење закона о слободи вероисповести, рођена у Будви, шири се Црном Гором и њеним локалним парламентима. Демократски фронт Беране припремио је захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине општине на којој ће тражити обуставу примене спорног закона.

– Поруке које грађани Берана шаљу са протестних литија јасан су показатељ да су Беранци одлучни у намерама да бране светиње – наглашава Радојица Живковић из ДФ.

Из Социјалистичке народне партије поручују ДПС и њеним партнерима да се гласајући за овај закон више не може говорити о европском путу Црне Горе.

– Узалуд су фингирани покушаји исправљања оног што је учињено тужне ноћи када је закон усвојен, које ових дана изводе поједини министри ДПС. Јасно је сваком вернику да је то само срачунато замазивање очију јавности, како би се отупио дух народа – истичу у овој странци.

ПРОГОН

ПРЕДСЕДНИК Нове српске демократије у Даниловграду Перо Радоњић упозорио је на прогон учесника у протестима које спроводи полиција:

– Без икаквог разлога ухапшено је више грађана, а међу њима и Милорад Дуди Кадић, бивши председник наше општине, један од најугледнијих Бјелопавлића и Даниловграђана. Оваквим акцијама неће заплашити верни народ, који и поред великих притисака не одустаје од одбране светиња.

ПОДРШКА

МОЛЕБАН подршке верницима СПЦ у Црној Гори биће одржан у Новом Саду у петак у 19 часова. За 19 часова заказана је молитва у Храму Успења Пресвете Богородице после чега ће бити одржана литија до Градске куће.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here