Patrijarh Vartolomej produbljuje odnose sa papom Franciskom i – ukrajinskim unijatima

Podelite:

VIŠE ukrajinskih medija je objavilo da vrh Karoličke crkve razmatra mogućnost objedinjavanja Ukrajinske grko-katoličke crkve, potčinjene Svetoj stolici, i nedavno formirane „Pravoslavne crkve Ukrajine“ koju zasad priznaje jedino Carigradska patrijaršija.

Ovo bi značilo unijaćenje ukrajinskih objedinjenih raskolnika kojima je Vašington obezbedio tomos carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Isti ukrajinski mediji su objavili i da će papa Francisko o fuziji razgovarati sa Vartolomejom. U Moskvi, međutim, procenjuju da od toga neće biti ništa.

Profesor Pravoslavnog Svjato-Tihonovskog humanitarnog univerziteta Vladislav Petruško ukazuje:

„Vatikan se neće u to upustiti. Prvo zato što bi to negativno uticalo na njegove ekomenske kontakte sa pravoslavnim crkvama. Pre svega sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Drugo, u Vatikanu postoje strahovanja da bi se ta objedinjena struktura pre kretala ka nezavisnosti nego što bi ostala pod njegovom kontrolom“.

Poglavar ukrajinskih unijata – kardinal Svjatoslav Ševčuk – to je postao 2011-te i odmah je izjavio da će od Svete stolice tražiti da njegova crkva dobije patrijaršiju, a da on postane patrijarh. Međutim, ni Benedikt XVI, ni Francisko se nisu upecali na tu udicu.

Ševčukove ambicije samo su potvrdile da je za ukrajinske i unijate i autokefaliste na prvom mestu – nacionalizam.

Kardinal Svjatoslav Ševčuk

i patrijarh Vartolomej

Utoliko je indikativnije što ukarjinski mediji tvrde da se Ševčuk početkom ove nedelje u Carigradu sreo sa patrijarhom Vartolomejom i sa njim navodno razgovarao, pored ostalog, o formiranju mešovite komisije koja bi „na isti papir stavila najvažnije katoličke i pravoslavne predloge“.

Potpuno je nejasno šta bi ovo moglo da znači, ali treba imati u vidu dve okolnosti.

Poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine Epifan i Ševčuk nedavno su razgovarali o „tesnoj saradnji“, ali su priznali da od fuzije nema ništa.

Još je važnije što se intenziviraju kontakti Vartolomeja i Franciska.

Carigradski patrijarh je u minuli utorak boravio u Vatikanu koji je saopštio da je susret protekao u „bratskoj atmosferi“. A Vartolomej  informativnom portalu Vatican News rekao da je za poslednjih pola veka ostvaren „suštinski progres na putu ka jedinstvu između katolika i pravoslavnih, a da za „uspostavljanje jedinstva“ mora biti urađeno još mnogo.

U tom kontekstu je sa zahvalnošću naveo da mu je Francisko poklonio „česticu moštiju svetog apostola Petra“ i naglasio da je taj papin gest „novi putokaz na putu našeg zbližavanja“.

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here