Патријархов позив на српско јединство муслимански верски поглавар из Босне протумачио као великосрпку геноцидну политику

Поделите:

Поводом изјаве патријарха Српске православне цркве Иринеја након састанка са чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком у Патријаршији Српске православне цркве у Београду који је том приликом рекао како “не постоје границе за Србију и Републику Српску, као и да оне и не смију и не треба да постоје јер је ријеч о једном народу, који говори један језик и све што има од вриједности, то му је заједничко”, огласио се реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Kавазовић.

У саопћењу које преноси МИНА реису-л-улема Kавазовић је изјавио:

“Нисам радостан што се празник православних вјерника злоупотребљава у политичке сврхе, због чега сам принуђен реаговати како бих још једном послао поруку мира и заједништва како у Босни и Херцеговини, тако и цијелој регији. Али прије тога желим још једном поновити честитку коју сам упутио Његовом преосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому и православним вјерницима поводом Божића у којој сам изразио наду да ће ова година донијети мир и благостање и да ће заједничким залагањем бити сачуван дух толеранције”, навео је реис Kавазовић.

Поручио је да му је “јако жао што је доведен у позицију да у овим благданским данима морам реаговати на иступе патријарха Иринеја који својим порукама доводи јавност у заблуду, и уноси зебњу у срца других народа на овом простору”.

“Увијек сам вјеровао да су празници прилика да изразимо љубав и поштовање једних другима, а не да потпирујемо раздор међу народима, па и унутар припадника исте вјере. Наше комшије и суграђани православци ових дана обиљежавају свој највећи вјерски празник на цијелом простору Босне и Херцеговине, а не само у једном административном дијелу неотуђивог територија наше домовине. Прошла су времена овакве врсте порука које су врло читљиве и које сију зебњу и позивају на непоштивање суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине. Дужност ми је да у ситуацијама када је то потребно изразим своје негодовање посебно због вјерника муслимана који живе у мањем босанскохерцеговачком ентитету, у којем је почињен геноцид који је кулминирао дешавањима у Сребреници 1995. године. Диљем те исте територије побијено је, силовано и протјерано десетине хиљада Бошњака управо због великодржавних планова који су жељели да дио Босне и Херцеговине буде, као што каже патријарх Иринеј, „неодвојив од српског центра”. Потреба за вјерским јединством припадника СПЦ не може подразумијевати један државно-политички простор”, поручио је Kавазовић.

Најдобронамјернији савјет који можемо упутити нашим комшијама у СПЦ-у, а због будућности наших народа и мира, али и саме СПЦ, јесте да не допусте да се њихова црква у региону настави доживљавати као политички пројекат, навео је Kавазовић.

“То није добро за будућност овог дијела Европе, а тешко да може имати упориште у чистом вјерском науку. Тај нови облик филетизма Српској православној цркви, али ни другим црквама и вјерским заједницама с којима дијели животни простор, неће донијети никакво добро”, порука је Kавазовића.

“Сви грађани Босне и Херцеговине, укључујући вјернике православце, муслимане, Јевреје и католике, живе на територији Босне и Херцеговине, носе њено држављанство и живе по њеним законима, те ће тако бити и убудуће. Њихов једини државни дом јесте Босна и Херцеговина, коју по јасно утврђеним уставним и законским процедурама могу на унутрашњем плану уређивати како се договоре. Сваки други покушај вратио би нашу земљу у деведесете године прошлог стољећа које сви памтимо само по ружном. Босна и Херцеговина остаје трајна категорија са јасно дефинисаним границама, које познаје патријарх Иринеј као и моја маленкост, и довољно је пространа за све, и за Бошњаке и за Србе и за Хрвате, као и све друге њене грађане. Тако је било, тако је сада, па ће бити и убудуће вољом Божијом”, нагласио је реису-л-улема Kавазовић.

Патријарх Иринеј поручио је синоћ да Срби морају имати чврсту вјеру и молити се Богу за јединство, те да се не дијеле и не свађају него да славе једног истог Господа Спаситеља.

Он је синоћ са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком присуствовао налагању Бадњака на платоу испред храма Светог Саве у Београду, те у обраћању вјерницима пожелио је “да јединство српског народа буде трајно и да Срби живе у љубави, поштујући и помажући једни друге”.

Патријарх Иринеј је посебне празничне честитке упутио бх. ентитету Република Српска уз захвалност Додику, који се, како је рекао, удостојио да са свештенством заједно прослави и дочека Бадњи дан као претпразник великог празника Христовог рођења.

“Да пренесе поздраве нашем драгом народу у Републици Српској и да каже да ми сви дишемо једним духом и живимо једном жељом да будемо једно – јединствени и да као такви, као народ Божији, као народ Светога Саве да прославимо Господа свога, да би нас Господ и сачувао и прославио у овоме свету и животу”, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је нагласио да су Срби у Србији и Републици Српској јединствен народ.

“Све нам је заједничко. То бих желео да буде и са нашом братском Црном Гором, у којој, на нашу велику радост ових дана, народ показује у највећој мери да је српског порекла, да чува своју српску птравославну веру и да тако показује јединство са српством, како у отаџбини тако и онима који су ван отаџбине”, рекао је Иринеј.

N1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here