Павић: Турску би гранатирање Американаца могло скупо коштати

Поделите:

Павић синоћни инцидент сматра случајношћу и грешком која међутим само показује колико мало фали да ствари оду ван контроле

Већ дуже време затегнути односи Турске и САД, па и најновија Трампова најава санкција Анкари, ако „пређе границу дозвољеног“ у операцији, коју је ових дана покренула против Курда на сиријској територији, били су довољан разлог за запитаност — да ли је најновији инцидент на бојном пољу означио до сада незабележено сукобљавање две чланице НАТО-а.

Вест да су се током ноћи америчке специјалне снаге у близини сиријског града Кобанеа, уз границу са Турском, нашле под артиљеријском ватром са турских положаја, али да повређених није било, потврдио је одмах званичник Пентагона.

„Детонације су се догодиле на неколико стотина метара од места изван зоне Механизма безбедности и на подручју за које су Турци знали да ће на њему бити присутне америчке снаге“, изјавио је капетан Брук де Волт, портпарол америчких Одбрамбених операција. Он је напоменуо да се америчке снаге нису повукле из Кобанеа, у коме је седиште такозваног Курдског врховног комитета, управног тела на територији северне Сирије, на којој су Курди прогласили своју аутономију.

Волт је нагласио да се „САД и даље противе преласку турске војске у Сирију ван зоне Механизма безбедности и на подручјима где Турци знају да су присутне америчке снаге“. Иако је Вашингтон захтевао од Турске да избегава операције које би могле да резултирају непосредним и међусобним одбрамбеним акцијама, амерички војници су се нашли на удару турске ватре.

Врло брзо се огласио Хулуси Акар, турски министар одбране, да одагна недоумице.

„Ван сваке дискусије је да смо гађали америчке положаје. Гађали смо положаје курдских терориста, који су километар удаљени од осматрачке станице америчке војске“, био је кратак и јасан Акар у изјави за агенцију „Анадолија“, коју су пренели готово сви медији. Министар одбране је додао и да Турска предузима све неопходне мере да не би дошло до инцидената са америчким војницима.

АНКАРИ НЕ ТРЕБА ФРОНТ СА САД
Аналитичар Александар Павић, добар познавалац америчке политичке сцене, верује да је до инцидента дошло случајно, али и не искључује могуће последице.

„Мислим да Турци нису имали намеру да погоде америчке снаге, зато што Ердоган зна да мора да буде обазрив. Њему сада не треба да отвара фронт против Америке, јер већ има довољно непријатеља у самој Америци. Има републиканце у Конгресу, који већ траже увођење санкција против њега, и то су врло моћни републиканци, који су директно у вези са Пентагоном, односно са војно-индустријским комплексом у Америци, попут сенатора Линдзија Грејема“, каже Павић за Спутњик.
Он подсећа да и неконзервативци траже увођење санкција Турској, јер су на страни Курда, зато што је Израел на њиховој страни, а они у огромној већини држе страну Израелу у сваком сукобу на Блиском истоку.

„Ердоган то зна и сигурно му није била намера да удари на америчке снаге“, сматра овај спољнополитички аналитичар. Било каква жртва међу америчким војницима би, како напомиње, било доливање уља на ватру, па оштре реакције Америке према Турској више не би могле да се избегну.

РИВАЛСТВО МОСКВЕ И ВАШИНГТОНА
Павић подсећа да на последњој седници Савета безбедности није прошао покушај осуде Турске инвазије на Курде, због уздржаности Русије, али и САД, што су биле инструкције Беле куће. Иако се успротивио турској операцији покренутој против Курда, прагматични Трамп ипак није био вољан да је осуди.

„Турска је сада предмет такмичења између Американаца и Руса и нико не жели да изгуби Турску. Без Турске, НАТО, изван Америке, практично не постоји. Турска је друга најјача војна сила у НАТО-у. Са друге стране, за Русију, с обзиром на све већу сарадњу, поготово у области енергетике, а Турска јој је битна и стратешки, била би катастрофа да Москва одгурне Турке од себе, после свега што су учинили да се међусобно приближе у последње три, четири године“, објашњава саговорник Спутњика.
Зато Павић синоћни инцидент сматра случајношћу и грешком, која међутим само показује колико мало фали да ствари оду ван контроле и у нежељеном правцу на свим странама, као и да постоје многе дилеме.

ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ КАТАСТРОФАЛНЕ
„Руси јесу уздржани, али са друге стране, они неће моћи да толеришу ако Турци претерају и дубоко уђу у сиријску територију, јер подржавају територијални интегритет Сирије. Са друге стране, ако турска инвазија буде проузроковала ослобађање многих затвореника, припадника ДАЕШ-а и оних који су пацификовани, то ће имати катастрофалне последице и за Русију и за нас на Балкану. Да не говоримо о таласу избеглица према Европи“, упозорава он.

По оцени овог аналитичара, Ердоган хода по ивици жилета и мало треба да направи погрешан корак, јер је на великом минском пољу. На питање да ли су могуће последице синоћног инцидента, чак и уз оцену да је до њега дошло случајно, саговорник Спутњика одговара потврдно.

„Могуће су последице, зато што је Ердогановим непријатељима, а израелским пријатељима у америчком Конгресу и ово довољно да захтевају од Трампа санкције, а Трампу су у овом тренутку потребни сви савезници, због борбе око могућег његовог импичмента, односно опозива. Ово је дало материјала онима који се залажу за увођење санкција Турској у америчком Конгресу, и то су врло, врло моћни људи који имају велики утицај, поготово на Пентагон и вођење рата уопште“, објаснио је Павић.

Уосталом, и сам Трамп је запретио да ће „разорити турску економију“, ако Анкара „пређе границе дозвољеног“, и обећао је „снажан удар“, ако Турска „не буде играла по правилима“, када је 9. октобра започела операцију „Извор мира“ у Сирији, усмерену против Радничке партије Курдистана, коју сматра терористичком организацијом која угрожава Турску.

 

Аутор: Мира Канкараш Тркља

Извор Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here