Пенс: Порука Балтику, Грузији и Црној Гори – Америка је уз вас

Поделите:

Потпредседник САД Мајк Пенс стигао је у посету естонској престоници Талину, којом започиње четвородневну европску турнеју током које ће поред Естоније обићи и Грузију и Црну Гору

Потпредседник САД Мајк Пенс стигао је у посету естонској престоници Талину, којом започиње четвородневну европску турнеју током које ће поред Естоније обићи и Грузију и Црну Гору и изјавио да овим земљама носи „веома једноставну поруку“ председника САД Доналда Трампа да Америка стоји уз своје савезнике у источној Европи, преноси АП.

Агенција наводи да је планирано да се Пенс, који је у Талин допутовао са супругом Карен, сутра састане са лидерима балтичких земаља – Естоније, Летоније и Литваније и да се очекује да им „обећа да ће Вашингтон бити посвећен заједничкој одбрани НАТО, важном питању за совјетске републике које се границе са Русијом“.

„То је порука да (Трампов предизборни слоган) „Америка на првом месту“ не значи „Америка сама за себе“. Наша порука балтичким државама “ и моја порука када будем посетио Грузију и Црну Гору – биће иста: нашим савезницима овде у источној Европи (поручујемо) ми смо са вама“, рекао је Пенс за „Фокс њуз“ уочи почетка турнеје.

Он се вечерас састао са премијером Естоније Јуријем Ратасом, који је након тог сусрета изјавио тамошњој државној телевизији ЕРР да је покренуо питање могућег размештања америчких ракета земља-ваздух „Патриот“ у тој балтичкој земљи.

АП наводи да је и Литванија изразила жељу да постави те ракете на својој територији.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here