ПЕНТАГОН: Имамо пуно опција да потпуно уништимо Северну Кореју

Поделите:

Након „најновије провокације“ Северне Кореје, САД су саопштиле да су спремне да употребе силу како би браниле своје савезнике, Јужну Кореју и Јапан, док је секретар за одбрану Џејмс Матис саопштио да је Доналд Трамп тражио да се упозна са свим могућим војним одговорима на нуклеарни тест Пјонгјанга.

„Ми имамо способност да бранимо себе и наше савезнике, Јужну Кореју и Јапан од напада, а наше обавезе према нашим савезницима су челичне“, рекао је Матис у саопштењу које је прочитао новинарима испред Беле куће.

„На било коју претњу Сједињеним Државама или њеним територијама, укључујући Гвам или наше савезнике, ће се одговорити масовним војним одговором, одговором како ефективним тако и великим“, рекао је Матис говорећи изван Беле куће.

Матис је такође рекао да „Вашингтон не тражи потпуно уништавање Северне Кореје, али као што сам рекао, имамо пуно опција да то урадимо“.

„Данас смо имали састанак o националнoj безбедности са председником и потпредседником. Имамо много војних опција, а председник је желео да се информише о свакоj од њих“, рекао је Матис.

Матис је позвао Пјонгјанг да поштује резолуције Савета безбедности УН-а, којима су наметнуте санкције земљи због нуклеарних и ракетних тестирања.

„Ким Џонг Ун би требао узети у обзир јединствени глас Савета безбедности Уједињених нација. Сви чланови су се једногласно сложили о претњи коју Северна Кореја представља и они остају једногласни у својој посвећености денуклеаризацији Корејског полуострва“.

Председник САД Доналд Трамп је коментаришући нуклеарно тестирање Северне Кореје, саопштио да није искључена употреба силе против Северне Кореје.

„Видећемо“, одговорио је Трамп на питање новинара.

Подсетимо, Северна Кореја је извршила тестирање хидрогенске бомбе.

 

 

 

vostok.rs
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here