Пентагон преко Хрватске наоружава џихадисте?

Поделите:

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) објавила је да је аеродром “Ријека” на хрватском острву Крку постао важан (неслужбен) Пентагонов центар за слање оружја војсци САД, која се налази широм Блиског истока, па и за слање оружја побуњеницима у Сирији.

Од априла ове године преко аеродрома “Ријека” прошао је значајан број авиона који су превозили муницију и неидентификовану војну опрему за ратове које на Блиском истоку води Пентагон, тврди БИРН, чији су новинари, како се наводи, открили да је у последњих пола године преко тог острва прешло 14 теретних авиона пуних оружја и муниције намењених америчкој војсци на Блиском истоку.

Иако су, наводи се у истраживању БИРН-а, признали да је ове године било више таквих врста летова, на аеродрому “Ријека” одбили су да одговоре на питање какав терет преносе авиони.

БИРН сматра да је до пораста таквих летова дошло због Пентагонове одлуке о промени руте доставе оружја у Сирију, која је раније водила кроз Немачку.

Последњи лет је, тврди се, забележен пре неколико дана, односно 25. септембра.

БИРН пише да је од априла ове године заблежено 10 летова Пентагонових авиона од аеродрома “Ријека” до америчке ваздушне базе у Катару Ал Удеид.

Сваки од тих авиона се користио специфичном ознаком ”ЦБМ”, која, наводи БИРН, значи да се ради о теретном превозу Пентагона, пише БИРН и додаје да су пре слетања на аеродрому на Крку ти летови носили ознаке комерцијалних, а то, тврди ова истраживачка мрежа, указује на то да је војни терет заправо преузет у Хрватској.

Докази којима новинари БИРН-а тврде да располажу упућују на то да се ради о оружју бившег Совјетског блока намењеном за Блиски исток, пренео је портал Балкан инсајт.

Иако Катар није званични центар Пентагоновог програма наоружавања бораца који се боре с џихадистима ИСИС-а, наведен је као седиште за ваздушне операције САД за Сирију, Ирак и Авганистан.

Регистар летова такође показује како авиони Пентагона редовно транспортују војне залихе између Кувајта и Катара, средишта за оружје намењеног сиријским побуњеницима.

Током јуна и јула забележена су четити лета превозника Силк Wаyа из Азербајџана, а откривени документи показују да су ти авиони доставили муницију за оружје совјетског типа из Азербејџана до Хрватске, према налогу специјалне Пентагонове војне јединице SOCOM.

SOCOM иначе купује опрему за борце против милитаната такозване Исламске државе у Срији, али и за друге важне савезнике САД. Та јединица америчке војске главни је актер у снабдевању сиријских побуњеника оружјем бившег Совјетског блока, иначе вредним до две милијарде долара.

Е-маилови, на које се новинари позивају, откривају да је у децембру 2016. Пентагон наредио прекид достављања оружја у америчке војне базе у Немачкој, јер је Берлин, наводе, ”постао врло осетљив на доставу таквог терета”. Да је Немачку користио за пренос војних залиха у Сирију, Пентагон није желио да потврди.

Ипак, америчка база података о савезним трошковима објавила је документ који доказује да је Пентагон доиста користио базе у Немачкој, као и да је оружје кроз Хрватску транспортовано у Сирију.

БИРН је, како тврди, пронашао тај документ, а он показује да је Пентагон прошле године у септембру наручио муницију из Бугарске која кошта готово 16 милиона долара за Ирак и Сирију.

До промене руте за пренос оружја дошло је у исто време када је Пентагон потписао уговор с Агенцијом Алан, хрватском државном фирмом за оружје.

У априлу је склопљен договор вредан 12,4 милона долара за оружје бившег Совјетског блока.

На питање БИРН-а о одредишту тог оружја, Агенција Алан није имала коментар, а све непавилности демантују.

”Чврсто поричемо сваки закључак и претпоставку ваше поруке”, одговорили су из Агенције Алан.

Ни Пентагон, ни Влада Хрватске нису коментарисали коришћење аеродрома на Крку као базе за војне летове, док је Министарство привреде саопштило да се ради о поверљивим информцијама.

“Постоје разлози зашто ти авиони долазе овамо. Не доводи их аеродром ”Ријека”””, изјавио је шеф ваздушног саобраћаја Дамир Ружић и додао да није било притужби због повећаног броја летова теретних авиона.

На питање зашто је Хрватска спремна да прихвати оружје за Блиски исток које је Немачка одбила, службеници у Загребу нису одговорили, наводи се у истраживању БИРН-а и додаје да ово није први пут да се Загреб показао као користан партнер америчким напорима у Сирији.

“Хрватска је међу првим земљама које су снабдевале побуњенике у Сирији, као точкић у машинерији коју финансира Саудијска Арабија, а води ЦИА, пренео је Балкан Инсајт.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here