Пензионерима нуде четири радна сата дневно

Поделите:

Потпуно је бесмислено да плаћају доприносе за додатни рад јер су зарадили своје пензије, тако да би држава морала што више да смањи дажбине, сматра Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку

Радите четири сата дневно, само радним данима, и то на одељењима грил, деликатес или пекара. Пријавићемо вас на ПИО осигурање, чиме ћете остварити додатни стаж осигурања и увећати постојеће пензије. Запослите се у „Универекспорту”. Ова пословна понуда оштампана на флајеру увелико кружи од руке до руке бројних пензионера. Колико их се досад „упецало”, у овој компанији засад не могу да прецизирају, али откривају да су се окренули баш овом делу становништва због све већег недостатка радне снаге у земљи. Уверавају да ће свако запошљавање старијих подразумевати плаћање свих пореза и доприноса за додатни рад који ће, како појашњавају, у крајњем случају утицати и на саму пензију.

Да ли охрабривање пензионера (око 35.000 њих према појединим проценама у сваком тренутку има пријављен посао) да се врате на тржиште рада може да помогне ублажавању недостатка радне снаге? Србија дозвољава одређеним категоријама пензионера да раде, али и даље инсистира на томе да уплаћују пуне доприносе, подсећа Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, због чега би, додаје, требало да их ослободи плаћања пореза, као што то планирају Мађари.

– Држава ће морати умногоме да смањи дажбине јер су ти људи зарадили своје пензије, па је потпуно бесмислено да плаћају доприносе док додатно раде. То мора да се омогући и због привреде јер фирме због недостатка радне снаге морају да ангажују старије, али и због самих пензионера који јесу принуђени да додатно раде јер су им пензије мале – истиче Рајић, подсећајући да у неким занимањима пензионери ипак не могу да буду од веће помоћи јер већина њих није физички спремна, нити је у стању да се усавршава и поново учи.

Синдикати, међутим, поручују да би држава најпре требало да направи озбиљан пројекат због све већег одлива радне снаге, да реши проблем да се радницима који су још у радном односу доприноси обрачунавају према стварној заради. Тек онда може да се говори о запошљавању пензионера.

– То све лепо звучи, али држава је још пре десет година требало да уведе прогресиван систем опорезивања зарада. Проблем настаје када они с вештинама и знањем увиде да не могу да напредују, па желе да оду јер фирме немају простора да им повећају зараду и побољшају услове рада. Све то би се донекле амортизовало увођењем прогресивног система опорезивања, а држава би на тај начин у неком проценту могла да смањи и миграције – сматра Рајић.

Већ следећа година могла би да буде рекордна у одласку радника ван граница Србије јер Немачка либерализује тржишта рада, а према европским подацима, Србију годишње напушта између 44.000 и 52.000 људи, од којих је свака друга особа већ запослена. Примера ради, Немачкој недостаје око 140.000 возача.

– Тамо је минимална плата 1.900 евра. Када намире све животне трошкове, остане им око 800–900 евра, од којих нешто могу да уштеде или пак пошаљу новац породици у Србију. У том случају, држава неће бити у проблему јер ће се тим новцем повећавати девизни прилив. То ће, ипак, у једном тренутку да закочи раст целе привреде и смањи пореске приходе, додаје Рајић, јер ако у року од пет година оде још око 250.000 људи, и с актуелним природним прираштајем, привредни раст земље биће практично забетониран.

– Низак БДП у земљи аутоматски ће лоше утицати на плате и пензије, и ето нама проблема – сликовит је Драгољуб Рајић.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here