Pet nezaobilaznih stanica Plave linije moskovskog metroa

Podelite:
Ovih pet izuzetnih stanica Arbatsko-pokrovske linije moskovskog metroa podstaći će vas da zavirite u udžbenike istorije.

Arbatska

Centralna stanica Plave linije vodi do Arbatskog trga, a dalje na čuvene ulice Arbat i Novi Arbat. Stanicu je projektovao sovjetski arhitekta Mihail Poljakov. On je pored ostalog projektovao zgradu u kojoj se danas nalazi hotel Hilton Moscow. Posle stanice Vorobjove Gore ovo je najduža stanica u Moskvi.

 

Pod je popločan raznobojnim granitom sa šarama karakterističnim za tepih. Stubovi su ukrašeni keramičkim buketima, a lusteri su od pozlaćene bronze.

Legenda kaže da je stanica Arbatska projektovana tako da može lako biti iskorišćena kao bunker za službenike Generalštaba koji se nalazi u blizini.

Trg Revolucije

Ova neobično lepa stanica vodi u samo srce Moskve – na Crveni trg, u Kremlj, CUM i ulicu Nikoljsku, a spojena je sa stanicom Teatralna.

Trg Revolucije je verovatno najgrandioznija stanica grandioznog moskovskog metroa – ima 76 bronzanih statua na kojima su prikazani sovjetski građani: vojnici, revolucionari, seljaci, mornari, radnici, inženjeri, studenti i mnogi drugi. Trebalo je smestiti toliko figura u uzak prostor uz zidove svodova i zbog toga su na svim skulpturama prikazani ljudi koji sede ili su na kolenima, što je bilo kritikovano u sovjetskoj javnosti. Staljin je, međutim, voleo ove statue i lično je odobrio njihov sadašnji izgled. Čak i danas pojedinci pripisuju ovim statuama magično dejstvo. Čisto da znate zašto su pojedini njihovi delovi toliko uglačani da se sijaju.

Kijevska

Stanica metroa Kijevska vodi u tržni centar Evropski i na Kijevsku železničku stanicu odakle kreću vozovi za Kijev i druge gradove Ukrajine. Stanica je projektovana u skladu sa lokacijom, tako da su ukrasi posvećeni Sovjetskoj Ukrajini i istorijskom događaju poznatom pod nazivom Perejaslavska skupština 1654. godine, kada je Carska Rusija obezbedila kozacima na čelu sa hetmanom zaštitu u zamenu za lojalnost kozaka ruskom caru.

 

Zidove krase 24 upečatljiva murala na kojima su prikazane scene iz svakodnevnog života ukrajinskog naroda, kao i posebni podni ornamenti. Kijevska je jedna od „najenergičnijih“ stanica moskovskog metroa – u njoj stalno vlada praznična atmosfera.

Park Pobede

Ova elegantna stanica vodi u Park Pobede, jedan od najvećih memorijalnih kompleksa na svetu. Stanica svojim izgledom simbolizuje velike pobede ruskog naroda: pobedu u Otadžbinskom ratu 1812. godine (Napoleonov pohod na Rusku imperiju) i u Drugom svetskom ratu (Hitlerova invazija na Sovjetski Savez).

Projektant je čuveni sovjetski umetnik Zurab Cereteli, autor njujorškog spomenika „Dobro trijumfuje nad zlom“. Južna i severna sala stanice razlikuju se po boji i dekoracijama jer simbolizuju dve različite pobede, ali su ipak slične po stilu.

Slovenski bulevar

Ova moderna stanica je otvorena tek 2008. godine, ali svakako odgovara visokim estetskim standardima koji su postavljeni izgradnjom starijih i poznatijih stanica arhitektonskog ansambla moskovskog metroa. Autori su inspirisani radovima poznatog francuskog arhitekte Hektora Gimara. Zato je stanica Slovenski bulevar ukrašena neobičnim metalnim drvećem, granama i lišćem po ugledu na pariski metro.

rs.rbth.com

Podelite:

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here