Пет савета Стивена Хокинга: Живот је вредан живљења, а предавања су за будале

365967170
Поделите:

Kада сте суочени са могућношћу да умрете јако млади, схватите да је живот вредан живљења, и да има много ствари које треба да урадите, написао је Стивен Хокинг у својој аутобиографији

Стивен Хокинг, који је преминуо у својоој 76 години, остваио је иза себе више књига, међу којима је најважнија “Kратка историја времена”. Та књига провела је 147 седмица на Њујорк Тајмсовој листи бестселера и продата је у више од десет милиона примерака. Али овај блистави ум је објавио и аутобиографију – прикладно названу “Моја кратка историја” у којојој је дао пет животних лекција како да постанете геније. Нису баш научне, али вреди их прочитати.

1. Немојте превише да учите у школи

Хокинг наводи да су студенти на Оксфорду, када је он био тамо, углавном избегавали напоран рад. “Једном сам израчунао да сам за три године тамо провео 1.000 сати у озбиљном раду. То је свега сат дневно”, написао је он. А предавања? Она су за будале.

2. Немојте да пропуштате шансе јер се правите кул

“Постојала је та атмосфера досаде и осећаја да нема потребе да се трудите ни око чега. Последица моје болести је што сам схватио да то мора да се промени. Kада сте суочени са могућношћу да умрете јако млади, схватите да је живот вредан живљења, и да има много ствари које треба да урадите”. Ухвати тренутак, или царпе дием, што би рекли типови са Оксфорда.

3. Нека буде једноставно

Kада је писао “Kратку историју времена”, Хокинг је баталио математичке формуле и жаргон како би науку направио разумљивом свима нама. “Сигуран сам да је свако заинтересован како функционише универзум, али већина људи уопште не може да прати математичке фомуле”. Чак и он има проблема са њима. “Ово је делимично због тога што ми је тешко да их записујем, али и зато што немам интуитивни осећај за једначине. Уместо тога, ја размишљам сликовито, и моја намера у тој књизи је била да опишем те менталне слике речима, уз помоћ познатих аналогија и неколико дијаграма”. Поука: Не морате да будете геније па да знате да научни жаргон убија мождане ћелије.

4. Забављајте се

Хокинг често збија шале, а још чешће су његове опкладе са колегама научницима, обично око природе црних рупа. Једном се, тако, кладио са Џоном Прескилом са Kалтека око “информационог парадокса”: Хокинг је веровао да је информација коју црна рупа прогута заувек сакривена од остатка универзума и да се никада више неће појавити, чак и ако црна рупа нестане. Kасније је схватио да се неке информације ипак врате када црна рупа нестане, али не на користан начин. Прескилу је поклонио бејзбол енциклопедију, и написао да је “можда требало да му дам само пепео”. Зато се насмејте – ето, и генијални типови воле лоше вицеве.

5. Увек тражите нешто позитивно (чак и ако закачите Лу Геригову болест)

Хокинг је добио неуродегенеративно обољење по имену амиотропска латерална склероза (АЛС), или Лу Геригова болест, када му је било свега двадесетак година. Полако га је онемогућила да хода, покреће удове, чак и да говори. Али, он каже да му све то није представљало хендикеп у научном раду. “На неки начин, то је била и добра ствар: нисам морао да предајем студентима, и нисам морао да седим на оним досадним комитетима. Могао сам потпуно да се посветим истраживањима.” Другим речима, Хокингу је живот сервирао лимуне, а он је направио шампањац…

 

 

Недељник

Поделите:

6 Коментари

 1. naprotiv,uvek treba slušati predavanja čak i ako je predavač glup kao točak..
  na taj način se stiče mogućnost repeticije i provere sopstvenog znanja…..
  jer ako sebe upoređujete sa referentnim sistemom koji je na nižem stepenu spoznaje lako možete uočiti tipične greške početnika i na vreme upozoriti..
  bez upozorenja nema ispravke a bez ispravke nema mogućnosti ni sopstveno znanje držati aktivnim..
  negde će spavati i dremati i zaboraviće i ono što se ne zaboravlja..
  u ostalom to je i odlika Stivena Hokinga,celog života je verovao da je vreme četvrta dimenzija što je potpuna glupost..
  vreme nije dimenzija već ritmičan sled interplanetarni rotacija,obično kretanje a nikako nešto iznad materije..

 2. dakle nije pitanje jel vreme četvrta dimenzija već jel postoji van klasične ljudske podele na sekunde,minute,sate,dane,mesece i godine čije računanje zavisi od rotacije zemlje oko sunca……
  zamislite da se zemlja rotira oko dvojne zvezde i da prvih 6 meseci prođe pored bližeg sunca a drugu polovinu uspori 100 godina oko udaljenijeg sunca….
  kako bi onda izgledao zemaljski kalendar hahahahahaha????
  prvih pola godine prođe za 2 nedelje a druga polovina ostatak života hahaha??

 3. kretanje nije nova dimenzija materije već širenje kosmosa u prostoru različitim brzinama u različitim pravcima..
  ništa spektakularno nije to vreme, deo kretanja zadnji 25 milijardi godina svega u svim pravcima..
  sve se udaljava jedno od drugog rotirajući na bezbroj različiti načina..
  dakle to nije nova dimenzija materije već samo razilaženje već postojeće tri dimenzije u svim pravcima..
  materija se širi i nestaje negde ali kvalitativno nije promenila dimenziju već samo svoju trodimenzionalnu poziciju u prostoru i mi to nazivamo vreme..
  vreme nije novina materije već starina kosmičkog pomeraja..

 4. Red shift ili pomak linija spektra ka infra crvenom području..
  iz svih pravaca univerzuma to se zapaža..
  sve se od svega udaljava ogromnim brzinama,čak bliskim brzini svetlosti..
  to nije dimenzija to je jednostavno širenje..
  kvantitativno i kvalitativno materija,zvezde,galaksije i dalje ostaju u okvirima postojeće fizike trodimenzionalni tela..
  nisu nestale,nisu se teleportovale,nisu se skupile u jednu tačku već su se jednostavno raspršile kao sprej za kosu u bezbroj pravaca tokom eona..

 5. spektralna linija vodonika je ista na svim zvezdama i identična je onoj na našem suncu jer je vodonik na zvezdama nuklearno gorivo koje ih čini identičnim….
  niko ne sumnja da vodonik na Alfa Kentauru se razlikuje od vodonika na suncu..
  vodonik ovde i vodonik milijardama svetlosni godina odavde na nekoj zvezdi je ista tvar,isti element,iste fizike i istih osobina kao i bilo gde u univerzumu..
  ali je zapažena ta osobina crvenog pomaka spektralni linija vidonika iz svih delova svemira….
  i to mnogo više sa zvezda koje su udaljenije od nas od onih koje su nam bliže što se objašnjava zaključkom da se udaljeniji delovi svemira brže udaljavaju jedni od drugih od bliskih nam zvezda..
  što se više gleda dublje u treću dimenziju to se ona svetlosnom brzinom udaljava od nas hahaha

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here