Пет векова манастира Светог Јована у селу Јашуња

Поделите:

Низом манифестација Лесковац обележава пет векова манастира Светог Јована који је 1517. године основала породица Кантакузин, на темељима цркве из немањићког периода

Лесковац – Манастир Светог Пророка Претече и Крститеља Јована у селу Јашуња први је од неколико манастира на који се наилази на обронцима Бабичке горе. Саграђен је 1517. године на темељима, како се верује, триста година старе светиње, а као задужбина племените и царске аустријске и грчке лозе Кантакузин. Подигао га је Андроник Кантакузин са браћом, који су били у блиским родбинским везама са последњим потомцима деспотске лозе Бранковића. Најлепши део представља црквица, јединствена по свом очуваном фрескопису, осликана и унутра и споља.

Има очуван живопис, а унутра део моштију непознатог светитеља. Изнад улаза је фреска самог Јована Крститеља чији нас поглед прати било из ког угла да гледамо у његов лик. Игуман, отац Јоаникије сматра да је тај поглед највероватније био пресудан што смо за рестаурацију фресака пре неколико година добили помоћ јапанске владе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here