Peter Handke: U Srbiji me svi vole, a niko ne čita ono što sam napisao

Podelite:

“Svuda me pozivaju, pružaju ruku, ali gotovo nigde nisam naišao na osobu koja je čitala ono što sam napisao, a to je najvažnije. Ovde me ne poznaju, gotovo ništa od mojih pozorišnih komada nije izvođeno u Beogradu. Zbog toga sam malo revoltiran”
Peter Handke važi za “prijatelja Srba”. Nikada se nije pokajao zbog podrške Srbima u vreme kada to nije bilo popularno. Zato je i često gost Beograda. Ali…

Priča o vezama pisca Petera Handkea – koji je ovih dana ponovo u Beogradu kao gost na festivalu “Kontrapunkt” – ima i jednu drugu stranu medalje koju je pisac otkrio.

“U bivšoj Jugoslaviji, u Srbiji nisam mnogo prevođen, ne znaju šta sam zapravo radio u životu, pa se pitam zašto su ovde tako ljubazni prema meni”, rekao je u intervjuu za današnji broj “Politike”. “Svuda me pozivaju, pružaju ruku, ali gotovo nigde nisam naišao na osobu koja je čitala ono što sam napisao, a to je najvažnije. Ovde me ne poznaju, gotovo ništa od mojih pozorišnih komada nije izvođeno u Beogradu. Zbog toga sam malo revoltiran.”

O Beogradu je rekao da je reč o “pravom gradu”, gde se odvija život kao retko gde.

“Život koji se ovde odvija ne možemo da živimo u Parizu. Beograd je čudesno neujednačen. Bio sam ovde desetak puta i tek počinjem da ga otkrivam, počinjem da osećam njegovu geografiju, topografiju, geologiju. Ovde možemo da lutamo a da se ne izgubimo. Spustio sam se niz Dorćol do Dunava. Usred jutra se čula tehno muzika, video sam ljude koji igraju u praznom prostoru. Ne znam da li je to lepo, ali je posebno”, rekao je Handke.

A o susretu pisaca u kom je učestvovao rekao je:

“To je usput. Nisam imao veliku želju da diskutujem, ali sam s interesovanjem slušao druge pisce, Ruca Prilepina, Kinezua Ju hua i vašeg poisca Milovana Danojlića. Prija, iako ne vodi ničemu, nećemo promeniti svet, ali zašto da ne.”

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here