PETRONIJEVIĆ: Stručni i naučni svet zna da je srebrenički genocid fabrikat

Podelite:

Branilac više srpskih haških optuženika, advokat Goran Petronijević kaže da je kompletan naučni i stručni svet proteklih pet-šest godina shvatio da je priča o genocidu u Srebrenici isfabrikovana.

“Shvatili su da je definicija genocida izvrnuta kao jedna od velikih podvala srpskom narodu i to je suština”, rekao je Petronijević za “Sputnjik”.

Povodom Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od Srbije zahteva da “prizna genocid u Srebrenici, jer neće moći da uđe u EU”, Petronijević je rekao da Srbe “istorijski ništa neće oprati ako sami budu priznali da su izvršili navodni genocid, odnosno podvalu da se od ratnog zločina pravi genocid”.

Petronijević je objasnio da haška definicija genocida bez genocidne namere ne odgovara definiciji genocida u skladu sa međunarodnim pravom.

“Pošto je međunarodna stručna javnost počela da postavlja pitanje takve haške definicije, prema kojoj praktično svaki ratni zločin može da bude genocid, njima je jedino ostalo da ovakvim pritiscima primoraju Srbiju, Srbe i Republiku Srpsku da se samooptužuju”, ocenio je Petronijević.

Govoreći o Rezoluciji Evropskog parlamenta, politikolog Jelena Vukoičić ističe da je reč o verbalnom političkom nasilju koje intenzivno traje dugi niz godina i naglasila da je to licemerje na koje je srpski narod navikao.

“Srbija se maksimalno pritiska upravo kako bi popustila i priznala Kosovo i omogućila mu stolicu u UN. U te pritiske spada i ono što se dešava u Crnoj Gori, u Raškoj, odnosno Sandžaku, kao i pritisci na Srbe u BiH, odnosno na Republiku Srpsku. Sve bi to trebalo da pomogne da se Srbija dovede pred svršen čin”, rekla je Vukoičićeva.

Ona smatra da amandman o Srebrenici, koji je deo Rezolucije Evropskog parlamenta, slovenački zastupnik Igor Šoltes nije predložio samoinicijativno, već da je bio samo nečiji “portparol”.

“Ovde se Srebrenica upotrebljava da bi se taj negativni imidž Srbije stalno održavao u životu. Srebrenica, koja Zapadu i nekima u okruženju služi da bi Srbija, kao i Republika Srpska, bila brendirana kao genocidna država, svakih nekoliko godina se `izvuče iz arhive`”, rekla je ona i podsetila na sličan predlog britanske rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

SRNA

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here