ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Стручни и научни свет зна да је сребренички геноцид фабрикат

Поделите:

Бранилац више српских хашких оптуженика, адвокат Горан Петронијевић каже да је комплетан научни и стручни свет протеклих пет-шест година схватио да је прича о геноциду у Сребреници исфабрикована.

“Схватили су да је дефиниција геноцида изврнута као једна од великих подвала српском народу и то је суштина”, рекао је Петронијевић за “Спутњик”.

Поводом Резолуције Европског парламента којом се од Србије захтева да “призна геноцид у Сребреници, јер неће моћи да уђе у ЕУ”, Петронијевић је рекао да Србе “историјски ништа неће опрати ако сами буду признали да су извршили наводни геноцид, односно подвалу да се од ратног злочина прави геноцид”.

Петронијевић је објаснио да хашка дефиниција геноцида без геноцидне намере не одговара дефиницији геноцида у складу са међународним правом.

“Пошто је међународна стручна јавност почела да поставља питање такве хашке дефиниције, према којој практично сваки ратни злочин може да буде геноцид, њима је једино остало да оваквим притисцима приморају Србију, Србе и Републику Српску да се самооптужују”, оценио је Петронијевић.

Говорећи о Резолуцији Европског парламента, политиколог Јелена Вукоичић истиче да је реч о вербалном политичком насиљу које интензивно траје дуги низ година и нагласила да је то лицемерје на које је српски народ навикао.

“Србија се максимално притиска управо како би попустила и признала Косово и омогућила му столицу у УН. У те притиске спада и оно што се дешава у Црној Гори, у Рашкој, односно Санџаку, као и притисци на Србе у БиХ, односно на Републику Српску. Све би то требало да помогне да се Србија доведе пред свршен чин”, рекла је Вукоичићева.

Она сматра да амандман о Сребреници, који је део Резолуције Европског парламента, словеначки заступник Игор Шолтес није предложио самоиницијативно, већ да је био само нечији “портпарол”.

“Овде се Сребреница употребљава да би се тај негативни имиџ Србије стално одржавао у животу. Сребреница, која Западу и некима у окружењу служи да би Србија, као и Република Српска, била брендирана као геноцидна држава, сваких неколико година се `извуче из архиве`”, рекла је она и подсетила на сличан предлог британске резолуције у Савету безбедности УН.

СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here