Петрова црква код Новог Пазара чува разне реликвије

Поделите:

На једном од најстаријих хришћанских земљишта на Балкану, налази се и најстарија очувана српска црква Светих апостола Петра и Павла, у Новом Пазару. Изграђена је у 9. веку, више пута је обнављана, а како је на листи светске културне баштине, има и строге прописе у изградњи у његовој близини. Актуелно питање: Где изградити лапидаријум?

Црква Светих апостола Петра и Павла жижа је српске цркве и државности. Ту је Стефан Немања крштен по православном обичају. Ту је 1196. одржан Сабор на коме се одрекао власти. Ту су се, на истом Сабору, замонашили Стефан и Ана. Зато се овде о свакој новој изградњи добро промишља, чак и онда када то може да унапреди културно добро.

Сродна слика

“Имамо захтев Православне цркве да се изгради један конак свештенички, односно парохијски дом који би садржао, поред канцеларије свештеника, једну малу библиотеку. И што је за нас врло важно, лапидаријум, с обзиром на то да се остаци камене пластике која је пронађена приликом истраживања на ископавању, она се налази у припрати цркве, није адекватно изложена, има је доста и могла би да буде изложена на бољи начин”, каже Владимир Џамић из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Резултат слика за Петрова црква код Новог Пазара

Док камена пластика у припрати цркве чека да се добро промисли где и како ће се изградити лапидаријум, крст краља Милутина гледаћемо и даље само на сликама.

“Многе су војске пролазиле овим простором кроз Рашку област, где је црква била богата разним реликвијама. Једна од таквих реликвија је и крст који је краљ Милутин поклонио овој цркви, однесен је у Дубровник, тамо се и данас налази”, каже протојереј Зоран Филиповић у Цркви Светих апостола Петра и Павла.

Сродна слика

После замонашења у овој цркви, Стефан Немања одлази у Студеницу, а његова жена Ана у Богородичин манастир код Куршумлије. Црква Светих апостола Петра и Павла у безвремену, у благости црквеног мира, наставља трајање које сведочи.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here