Петровић: Власт дели медије на њихове и оне који су против

Поделите:

Манир политичара из владајућих странака је да одбијају позиве медија где би новинари могли да им поставе непријатна питања, оценио је главни и одговорни уредник листа Данас Драгољуб Дража Петровић у Новом дану. Опозиција превише размишља кога ће да истакне за градоначелника, а мало о томе шта ће да ради када би дошла на власт, каже он.

Уредник Данаса оцењује да политичари из владајућих странака деле медије на подобне и неподобне.
Петровић је у Новом дану гостовао уместо потпредседника Скупштине Србије и функционера СДПС Владимира Маринковица који је синоћ отказао долазак на Н1. То је трећи пут у последњих месец дана да функционер странке Расима Љајића отказује гостовање, а прошли пут када је то учинио са образложењем да мора на хитан пут, истог дана га је наша новинарка срела у Дому Народне скупштине.

“Њихов је манир да не желе да иду у медије где ће неко да им поставља непријатна питања, то се дешава и Н1, а и листу Данас, већ годину дана имамо тотални бојкот владајућих политичара. Једноставно се не јављају, нити одговоре на поруку. Има троје, четворо функционера из владе или СНС који желе да комуницирају са нама. Они просто не желе да одговарају на разна питања која би била незгодна, а можда се и плаше реакције у смислу – што си ишао на Н1, дао изјаву Данасу, Времену…?”, рекао је.

Они не брину о томе да ли ће грађани бити ускраћени за информације, јер њихово бирачко тело гледа медије попут Пинка, Хепија, и они пазе шта ће тамо да буде речено.

“Порука је јасна, они сматрају да сте ви непријатељска телевизија према њима, а вероватно и у глобалнијем смислу да радите против државе и друштва. Они се обраћају свом бирачком телу, а ми смо шпијуни који роваре, руше и коче реформе. И њихово бирачко тело то схвата тако, да смо непријатељи нашег друштва”, каже он.

Обраћају се свом бирачком телу, а ми смо шпијуни који роваре.
Карактеристика ове власти је да деле медије на “њихове” и оне који су “против”, а политичар је дужан у јавном интересу да одговара свима.

“Мене кад позове Информер, ја уредно дам изјаву њиховом новинару. Добро, ја се ту шалим јер су њихова питања апсурдна. Обио сам једном гостовање на Пинку јер су ме звали у 16 сати, али мислим да треба ићи на телевизије попут Пинка, мада то више није новинарство што они раде”, додаје.

Говорећи о медијским конкурсима, он је рекао да се средства на њима додељују тек основаним фирмама које немају везе са медијима, блиске владајућим структурама, као и да су комисје које средства додељују састављене од “сумњивих медијских експерата”.

“На конкурсима би требало би да се рачуна да ли је неки медиј и колико пута опоменут због кршења Новинарског кодекса”, казао је и додао да би кроз конкурсе требало да се помогне мањим медијима.

Опозиција килава, никако да се договори
Говорећи о предстојећим изборима у Београду он је оценио да је можда је боље да нема заједничког кандидата опозиције, као и да опозиција превише размишља кога ће да истакне за градоначелника.”Кад иду фронтално могу лакше да изгину, овако може више њих да се извуче”, казао је Петровић и додао да су процене да сви опозициони представници заједно могу да освоје више од 50 одсто претеране.

“Опозиција можда превише размишља кога ће да истакне за градоначелника, а мало о томе шта ће да ради када би дошла на власт. Немају они неки конкретан план, више гледају како да сруше Вучића. Ови избори су психолошки, да се види колико могу да уздрмају Вучића”, казао је он.

Делује да опозиција јесте килава, додаје, и никако да се договори да направи нормални заједнички фронт. “Некад се више свађају међу собом него што нападају власт. Опозиционих странака има много које се и не разликују међу собом. Главни програм је ‘Уа Вучић’, то је главна ствар у земљи, али не можете више само да вичете ‘Уа Вучић'”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here