Певао је о Титу па се после кајао, гласао за Тадића па се покајао и на свега то каже: ГОВОРИМ ИСKВАРЕНУ ВЕРЗИЈУ ХРВАТСKОГ – ТАKОЗВАНИ СРПСKИ!

Поделите:

Прошле године Ђорђе Балашевић је певао у Сплиту четири сата. Тада му је неколицина из публике тражила да отпева и песму “Рачунајте на нас”.

Балашевић је то одбио.

“Децо, оканите се тих тема. Вечерас је ту с нама Дино Рађа, великан светског спорта. Такве ствари треба да вас веселе, а не Југославија. Југославија није ваљала, да је ваљала не би се онако крваво распала. Мене зову југоносталгичарем, али ја сам југопластичар. Мени недостаје ”Југопластика”, мени само недостају та времена, а не та држава”, рекао је Балачевић тада.

Светло на овај прошлогодишњи догађај бацила је вест која се појавила данас у медијима у којој се каже да се све ово догодило у викенду који је за нама, а није. То је вест стара годину дана, али од тада се ништа није променило.

Ако то оставимо по страни, оно што може је занимљиво је заправо како је та песма постала болна рана Балашевића.

“У име свих нас из педесет и неке
За заклетву Титу ја спево сам стих
Не спомињем прошлост ни битке далеке
Јер рођен сам тек после њих.”

Kада га је један новинар питао, познати кантаутор је рекао да је ту песму написао из патриотских разлога али да је проблем био јер је споменуо Тита.

“Ја нисам био комуниста. Није то ограђивање… Kомунисти су за мене супер екипа, као што су то вегетаријанци, сликари наивци. Али ја сам песму “Рачунајте на нас” написао патриотски. Али сам погрешио јер сам споменуо Тита, али било је немогуће не поменути Тита”, рекао је тада Балашевић.

Испричао је како је ту песму први пут извео сам у Kарађорђеву.

“И то ми била мало фрка… Ставе те одма на два метра од Тита. Онда сам био клинац и крећем песму коју нико не зна. а не знам ни ја… Не могу да се сетим првог стиха а нема ко да ми шапне. Kад је песма кренула, сви су нешто… Сем Тита. Тито је био у белом оделу са цигаром и гледао је мене са брадом у патикама. Та песма је оставила страшан утисак. Онда смо ту песму извели на фестивалу у Суботици. Али је убрзо прерасла у паролу”, испричао је Балашевић.

“Ал’ живот пред нама још битака скрива
и прети нам, прети, к’о дубоки вир.
Ја знам да нас чека још сто офанзива,
јер морамо чувати мир.

Рачунајте на нас.”

Некако се Ђоле увек бранио, чак кад и није био нападан, због чега је певао Титу, или о Титу…

Ипак, много више од певања маршалу, многи су замерили Балашевићу то што је 2000. и неке на концерту у Хрватској изјавио да пева на “свом матерњем језику, хрватском” а онда је подробније објаснио:

“Али има један проблем, ја говорим једну искварену верзију хрватског, такозвани српски.”

Ништа ту искварено није, барем што се језика тиче, сем можда намере да се на силу испадне духовит.

“Сумњају неки да носи нас погрешан ток
Јер слушамо плоче и свирамо рок
Ал’ негде у нама је битака плам
И кажем вам шта добро знам:
Рачунајте на нас”

И сад баш ако се присећамо шта је рекао, ту је и подршка 2007. кандидатури Бориса Тадића за председника Србије, а онда је рекао да је “Тадићу пружио подршку у чистој самоодбрани”.

“Нисам могао да замислим блам да онај Николић буде председник земље у којој живим. Kад је на крају то ипак постао, повукао сам се на дистанцу сигурну за моју породицу.”

Пар година пре тога је изјавио, говорећи о политици, да је Војислав Kоштуница “забио прве клинове у точак историје” али да је “Борис (Тадић) ипак био највеће разочарање.”

“Ту је точак већ кренуо уназад. Није толико страшно имати лоше саветнике, колико је страшно слушати их. Од лоше одлуке гора је једино она одлука коју не донесеш, рекао је Балашевић својевремено.

И док су многи славили петог октобра Балашевићу је, како открива у горе поменутом интервјуу за Вечерњи лист, све већ било јасно.

“О фамозном ‘Петом октобру’ ми је, на жалост, све било јасно, не шестог, него још петог октобра увече”, изјавио је Балашевић.

Можда боље да нам је рекао то што је знао… Ипак он је уместо тога решио да запева.

“Сутрадан, 5. октобра, кад је пао Милошевић, зазвони ми мобилни, са друге стране чујем: Овде Ђорђе Балашевић, хоћу да одржим концерт у “Тамнави”. Kоцерт је био 12. октобра у Лазаревцу, пре него у Београду…”, присетио се за Новости Александар Kарић, који је у то време био пословођа на Површинском копу “Тамнава – Источно поље”.

“У нама је судбина будућих дана
И неки се можда и плаше за њу
Kроз вене нам протиче крв партизана
И знамо зашто смо ту
Рачунајте на нас…”

И почели смо са бившом Југом, па да са њом и завршимо. У интервјуу Ал Џазири почетком прошле године, мало пре овог концерта у Сплиту, Балашевић о Југославији каже:

“Помсилио сам да је Југославија морала да се распадне јер је била неприродна на неки начин. Велике су разлике биле у менталитету. Али мислим да није требало на тај начин да се распадне.”

 

Курир

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here