Писмо Бриселу из САД у име Албанаца: Србија није за ЕУ

Поделите:

Амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел у писму шефици европске дипломатије Федерики Могерини, тврди да Србија “једноставно није спремна за ЕУ”.

Како преносе приштински медији, Енгел је, обраћајући се Могеринијевој, критиковао српске власти тврдећи да су спречили да бивша косовска председница Атифете Јахјага уђе у Србију.
Члан Комитета за спољне послове Представничког дома је изнео тврдњу да је „неспремност Србије да се суочи са својим злочинима из прошлости“ разлог због ког би њен процес придруживања ЕУ требало да се успори.

„У потпуности поштујем процес придруживања земаља које желе да постану чланице ЕУ као и критичне одлуке које Ви и Ваше колеге притом морате да доносите. Нажалост морам да вас замолим да озбиљно размотрите суспендовање процеса придруживања Србије у овом тренутку“, навео је конгресмен Енгел.

Он је додао да то што „Србија избегава дискусије и прихватање одговорности за ратне злочине представља веома озбиљан проблем“ и да „уколико се то не реши, може резултовати понављањем понашања из прошлости“.

„Искрено, Београд јеноставно није спреман да приступи ЕУ заједници демократија уколико у потпуности не прихвати прошлост и уколико не буде одговорности за ратне злочине“, закључио је Енгел.

Јахјага је у саопштењу у петак тврдила да је њен улазак у Србију био онемогућен из „апсурдног разлога“, иако је њена посета била планирана у складу са Бриселским споразумом о посетама високих званичника, пренео је Радио Слободна Европа.

Из Канцеларије за КиМ саопштено је да грађанка Атифете Јахјага ни у четвртак ни у петак није покушала да са подручја АП КиМ уђе у централну Србију, као и да не желе да полемишу са „интуитивним проценама појединаца да Атифети Јахјаги, грађанки Републике Србије са пребивалиштем на подручју АП КиМ, не би било дозвољено да са подручја Покрајине уђе на подручје централне Србије да је то покушала на неком од административних прелаза“.

Канцеларија за КиМ је подсетила да су привремене институције самоуправе у Приштини у протеклих неколико месеци у више наврата, супротно Споразуму о посетама званичника и без икаквог основа, онемогућиле боравак грађанима и званичницима Републике Србије на Косову и Метохији.

Трибина у Центру за културну деконтаминацију на којој је у петак промовисана књига „Желим да ме чују“ Јахјаге, а у оквиру фестивала „Мирдита, добар дан“, одржана је у напетој атмосфери и уз прекиде, док су истовремено испред зграде ЦЗКД све време биле полицијске снаге које су онемогућуле припадницима десничарских организација да уђу на трибину.

Долазак Јахјаге је био најављен, а затим отказан, а она се учесницима промоције обратила путем видео линка.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Najtoplija hvala o n o m e njihovom za obracanje o v o j njihovoj, u dijelu, naravno, da Srbija nije ” spremna” za pristupanje “EU zajednici demokratija”; tako kao ovaj nj i h o v misli svako ko se oseca Srbinom- i padaju u vodu stalno plasirana glupa blebetanja da su S R B I .PRIMITIVNI jer ne misle kao
    o n i, prkose… Evo, po najbitnijoj stvari isto nam je misljenje, o manje bitnim lako se, posle ovoga, dogovoriti…
    Neka vam je laka vasa teretna demokratija i preklinjemo vas: ne odstupajte od izrazenog stava, konacno da ste i na nasoj strani- verujem da se tu i Bog umjesao, e da bi se, kako- tako, iz greha izvlacili, a po zlocinima koje nam uciniste i cinite.
    Boze, kako vas je lepo cuti kad tako zborite, Srbi su Narod prastanja i pamcenja onih koji im u zlu, koje ih je snalazilo i snalazi, pomazu…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here