Питања за Зорана Заева

Поделите:

Македонски премијер стигао је у своју прву званичну посету Србији. Ово је идеална прилика да Београд свом јужном суседу постави неколико кључних питања од којих зависи будућа природа српско-македонских билатералних односа.

1.) Када ће Македонија повући своје нелегално признање сепаратистичке косовске државе?

2.) Какав је став званичног Скопља према политици западних притисака и уцена на Београд који за циљ имају да се Србија сагласи са коначним отимањем своје јужне покрајине?

2.) Када ће Македонија престати са политиком подршке великоалбанском сепаратизму и пружити чврсте и уверљиве гаранције Србији да неће подржати пријем Приштине у УНЕСКО и остале међународне организације?

3.) Када ће Скопље обезбедити пуно поштовање државним Уставом и свим међународним конвенцијама признатих политичких, верских и језичких права српског народа у Македонији?

4.) Када ће Скопље престати са прогоном свештенства и верника Српске православне цркве и гарантовати Србима у Македонији пуну верску слободу и безбедност.

Уколико му је заиста стало до пријатељских односа са Београдом Скопље ће се максимално потрудити да своју политику према Србији што пре врати у оквире искрене сарадње, која ће бити заснована на равноправности, рецирпоцитету, поштовању територијалног интегритета и уважавању легитимних државних и националних интереса српског народа. Јер само таква сарадња за обе земље ствара окружење без конфликата, оркужење економског просперитета, очувања суверенитета, мира и стабилности.

Уколико питања Београда налете на неразумевање и са македонске стране изостане позитивна реакција на српске захтеве то ће бити јасан сигнал да Србија мора под хитно да преиспита своју политику према Македонији, а нарочито своју добру вољу да ову бившу југословенску државу и даље признаје под њеним уставним именом.

Јако је важно да Србија више не буде талац политике Брисела и Вашингтона. “Заједнички европски пут региона” не сме да буде изговор да Београд питања од виталног државног и националног интереса и даље гура под тепих. Србија више не сме да затвара очи пред очигледном чињеницом да је управо политика подривања њених и интереса њеног народа кључни фактор дестабилизације прилика на Балкану.

 

Мр Данијел Игрец

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here