Pitanja za Zorana Zaeva

Podelite:

Makedonski premijer stigao je u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji. Ovo je idealna prilika da Beograd svom južnom susedu postavi nekoliko ključnih pitanja od kojih zavisi buduća priroda srpsko-makedonskih bilateralnih odnosa.

1.) Kada će Makedonija povući svoje nelegalno priznanje separatističke kosovske države?

2.) Kakav je stav zvaničnog Skoplja prema politici zapadnih pritisaka i ucena na Beograd koji za cilj imaju da se Srbija saglasi sa konačnim otimanjem svoje južne pokrajine?

2.) Kada će Makedonija prestati sa politikom podrške velikoalbanskom separatizmu i pružiti čvrste i uverljive garancije Srbiji da neće podržati prijem Prištine u UNESKO i ostale međunarodne organizacije?

3.) Kada će Skoplje obezbediti puno poštovanje državnim Ustavom i svim međunarodnim konvencijama priznatih političkih, verskih i jezičkih prava srpskog naroda u Makedoniji?

4.) Kada će Skoplje prestati sa progonom sveštenstva i vernika Srpske pravoslavne crkve i garantovati Srbima u Makedoniji punu versku slobodu i bezbednost.

Ukoliko mu je zaista stalo do prijateljskih odnosa sa Beogradom Skoplje će se maksimalno potruditi da svoju politiku prema Srbiji što pre vrati u okvire iskrene saradnje, koja će biti zasnovana na ravnopravnosti, recirpocitetu, poštovanju teritorijalnog integriteta i uvažavanju legitimnih državnih i nacionalnih interesa srpskog naroda. Jer samo takva saradnja za obe zemlje stvara okruženje bez konflikata, orkuženje ekonomskog prosperiteta, očuvanja suvereniteta, mira i stabilnosti.

Ukoliko pitanja Beograda nalete na nerazumevanje i sa makedonske strane izostane pozitivna reakcija na srpske zahteve to će biti jasan signal da Srbija mora pod hitno da preispita svoju politiku prema Makedoniji, a naročito svoju dobru volju da ovu bivšu jugoslovensku državu i dalje priznaje pod njenim ustavnim imenom.

Jako je važno da Srbija više ne bude talac politike Brisela i Vašingtona. “Zajednički evropski put regiona” ne sme da bude izgovor da Beograd pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa i dalje gura pod tepih. Srbija više ne sme da zatvara oči pred očiglednom činjenicom da je upravo politika podrivanja njenih i interesa njenog naroda ključni faktor destabilizacije prilika na Balkanu.

 

Mr Danijel Igrec

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here