ПИТАЊЕ УЛАСKА У НАТО РИЈЕШИТИ НА РЕФЕРЕНДУМУ

Поделите:

БАЊАЛУKА, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Србског народног покрета /СНП/ “Избор је наш” Дане Чанковић сматра да се питање уласка у неки војни савез, попут НАТО-а, мора ријешити на обавезујућем референдуму грађана Републике Српске.

Чанковић је рекао Срни да је СНП формирао иницијативни одбор који ће кроз законом предвиђену процедуру спровести у ђело иницијативу да Народна скупштина Републике Српске донесе закон или допуну закона, којим би обавезао све српске представнике у заједничким органима БиХ и народне посланике да питање уласка у неки војни савез, попут НАТО-а, мора бити ријешен на обавезујућем референдуму грађана Српске.

Он је објаснио да ће, према том приједлогу, ако неко од српских представника својим потписом или на други начин омогући слање Годишњег националног плана /АНП/ у Брисел и улазак у НАТО, кривично одговарати, а таква одлука сматраће се ништавном и неће произвести никаква дејства.

Чанковић је навео да је СНП покренуо ову иницијативу да се не би дошло у ситуацију у којој је била Црна Гора, гђе је већина грађана била против уласка у НАТО, али су, упркос томе, примљени у тај војни савез.

Према његовим ријечима, пут уласка у овај војни савез био би пут централизације БиХ и укидања Републике Српске која је гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Чанковић сматра и да би најзначајнија природна богатства и други ресурси Републике Српске уласком у НАТО били лак плијен за међународне корпорације које би до њих дошле будзашто, а на штету грађана Српске.

Чанковић је најавио да ће Иницијативни одбор СНП-а у уторак, 12. новембра, у Бањалуци одржати конференцију за новинаре у Прес-центру хотела “Босна” и предложити нацрт закона у вези са иницијативом, као и друге детаље.

Дане Чанковић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here