PITANJE ULASKA U NATO RIJEŠITI NA REFERENDUMU

Podelite:

BANJALUKA, 10. NOVEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Srbskog narodnog pokreta /SNP/ “Izbor je naš” Dane Čanković smatra da se pitanje ulaska u neki vojni savez, poput NATO-a, mora riješiti na obavezujućem referendumu građana Republike Srpske.

Čanković je rekao Srni da je SNP formirao inicijativni odbor koji će kroz zakonom predviđenu proceduru sprovesti u đelo inicijativu da Narodna skupština Republike Srpske donese zakon ili dopunu zakona, kojim bi obavezao sve srpske predstavnike u zajedničkim organima BiH i narodne poslanike da pitanje ulaska u neki vojni savez, poput NATO-a, mora biti riješen na obavezujućem referendumu građana Srpske.

On je objasnio da će, prema tom prijedlogu, ako neko od srpskih predstavnika svojim potpisom ili na drugi način omogući slanje Godišnjeg nacionalnog plana /ANP/ u Brisel i ulazak u NATO, krivično odgovarati, a takva odluka smatraće se ništavnom i neće proizvesti nikakva dejstva.

Čanković je naveo da je SNP pokrenuo ovu inicijativu da se ne bi došlo u situaciju u kojoj je bila Crna Gora, gđe je većina građana bila protiv ulaska u NATO, ali su, uprkos tome, primljeni u taj vojni savez.

Prema njegovim riječima, put ulaska u ovaj vojni savez bio bi put centralizacije BiH i ukidanja Republike Srpske koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Čanković smatra i da bi najznačajnija prirodna bogatstva i drugi resursi Republike Srpske ulaskom u NATO bili lak plijen za međunarodne korporacije koje bi do njih došle budzašto, a na štetu građana Srpske.

Čanković je najavio da će Inicijativni odbor SNP-a u utorak, 12. novembra, u Banjaluci održati konferenciju za novinare u Pres-centru hotela “Bosna” i predložiti nacrt zakona u vezi sa inicijativom, kao i druge detalje.

Dane Čanković

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here