Пленковић: Kомеморацију у Блајбургу треба одржати упркос контроверзама

Поделите:

На комеморацији у Бјабургу треба поштовати аустријске законе, поручио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић у загребачкој штампи.

Упркос црквеним и политичким контроверзама које прате најављени комеморативни скуп у Аустрији, комеморацију на Блајбуршком пољу треба одржати и ове године, рекао је Пленковић у интервјуу за загребачки Вечерњи лист, наглашавајући да се на том скупу морају поштовати аустријски закони.

Пленковић је, како преноси агенција Хина, подсетио да је покровитељ комеморације у Блајбургу Хрватски сабор и поручио да се „на тај начин осуђују сви злочине послератног периода у којима су страдале бројне невине хрватске жртве“.

Аустријске локалне власти донеле су раније одлуку по којој комеморација Блајбурског вода ове године више не спада у верска догађања и да се на њу сада примењује Закон о јавном окупљању.

У том контексту најављено је да ће предузети све мере да обезбеди сигурност локалних грађана и учесника те манифестације, с обзиром да су већ пријављена четири протестна скупа против комеморације у Блајбургу коју десничарске снаге користе за величање усташтва.
Антифашисти на Блајбургу тражили забрану неонацистичког скупа

Око 150 антифашиста из Аустрије, Хрватске, Италије и Словеније протестовало је данас у аустријском Блајбургу против најављене комеморације за страдале припаднике квинслишких, углавном усташких, војника на крају Другог светског рата.

„Окупљање на Блајбуршком пољу није ништа друго него нарицање за пропалом усташком пара-државом, за покретом и идејом који су тешко компромитовали хрватско име и за собом оставили крвави траг“, рекао је председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, пренела је агенција Хина.

Он је рекао да се та манифестација „продаје као окупљање верника који желе да одају почаст невино убијенима после завршетка Другог светског рата“, будући да је међу убијенима било и цивила, и додао да у тој „превари активно учествује и Kатоличка црква у Хрватској и хрватска држава“.

„Свака породица има право жалити за својим убијеним чланом, без обзира на то ко је он био и како га је снашла смрт. Али ни једна цивилизована европска држава нема право да учествује у комеморацији пропасти наци-фашизма. А блајбуршка окупљања су, уз благослов цркве у Хрватској, управо то“, рекао је Хабулин.

Учесници скупа на месном тргу у Блајбургу тражили су од аустријске владе да поштује устав и европску политику борбе против фашизма и неофашизма, те да забрани скуп који је у организацији невладиног удружења, Почасног блајбуршког вода и под покровитељством Сабора Хрватске, најављен за 18. маја.

Kако је навела Хина, против скупа на Блајбургу говорили су и Мариа Пајногач из Синдиката ГПА-ђп из Блајбурга, члан државног секретаријата Свеиталијанског удружења партизана Италије Kлаудио Мадерлони, представник Међународне федерације борачких удружења Франц Вакунг, потпредседник Савеза удружења бораца за вредности НОБ Републике Словеније Марјан Kрижман и секретар Савеза корушких партизана Андреј Мохар.

Окупљени су носили транспаренте међу којима и „Забранити окупљање усташа и фашиста у Kорушкој“ и „Усташе и четници, заједно сте бежали“.

Удружење Почасни блајбуршки вод, уз покровитељство Сабора Хрватске, традиционално у мају организује комеморацију за војнике пронацистичке Независне Државе Хрватске и цивиле који су 1945. хтели да се предају савезничким снагама, али их је британска војска изручила југословенској.

Сабор није био покровитељ једино у време владе левог центра од 2012. до 2015.

Ове године скуп је најављен за 18. мај, али је, за разлику од ранијих година, корушка Kатоличка црква одбила молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога што је та миса „политички инструментализована“ и представља „део политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје“.

То значи да мису, која се сматра централним догађајем скупа, неће моћи водити бискупи, што је изазвало оштре критике хрватских бискупа.

Од прошле године аустријска полиција строго кажњава учеснике који имају усташке и нацистичке симболе, а од марта ове године у Аустрији је на снази и забрана истицања усташких симбола.

Због тога су организатори последњих дана упозоравали оне који планирају да дођу на комеморацију да се стриктно придржавају аустријских закона, јер би у противном, полиција могла да прекине скуп.

Beta

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here