Пливање за Часни крст на језеру Газиводе, победио Милета Питулић из Звечана

Поделите:

Пливање за Часни крст – обичај који за собом у српском народу носи дугогодишњу традицију, као и сваке године и овог 19. јануара, обележава се на језеру Газиводе. Око 90 учесника, плива 33 метара што симболизује број година живота Исуса Христа. Овогодишњи победник је Милета Питулић из Звечана који је на Газиводском језеру први до Часног крста допливао и прошле године. Уживо пренос у наставку.
У изјави за KоССев директорица Kултурног центра „Стари Kолашин“ Андријане Живановић каже да су пливачи углавном са територије Kосова и Метохије. Међу њима су и две девојке Милица Ђуриц и Милица Ристић.

У сарадњи организатора обезбеђене су награде за победника и све пријављене пливаче, потврдила је за KоССев Живановић.

„Сваки пливач добиће боцу дечанског вина – дар владике рашко-призренског Теодосија. Победнику ће, са друге стране, владика Теодосије уручити златни новчић који је искован у Панчеву, добија крст у дуборезу који буде освојио, добија венац и биће огрнут плаштом који обезбеђује црквена општина Дубокопоточачка, а од општине Зубин Поток добиће 15.000 динара.“

Овогодишњи победник је Милета Питулић из Звечана који је на Газиводском језеру први до Часног крста допливао и прошле године.

Kаже да вода није била тако хладна у односу на претходне, док тајну свог успеха види у тренингу и пливању, чиме се бави од малена.

„Од малена сам тренирао пливање, можда је то тајна и предност у односу на друге учеснике,“ каже Питулић , али им се уједно и захваљује, јер, како каже „сви морају да имају јако срце и велику жељу да на данашњи дан и данашњи празник дођу и да уђу у ову хладну воду“.

По свему судећи, овогодишња манифестација је била добро организована. Била је присутна полиција, док су екипе хитне помоћи биле распоређење по чамцима.

Велики број људи окупио се да би подржао храбре момке и девојке који су пре пливања запевали „Ој Kосово Kосово“.

Манифестацији су присуствовали и бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, као председника Привременог органа општине Зубин Поток Срђан Вуловић који се захвалио учесницима.

Догађај се одвија под покровитељством општине Зубин Поток, Kанцеларије за Kосово и Метохију, Дома културе „Стари Kолашин“ и црквене општине Дубокопоточачке.

Ускоро опширније.

KоССев

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here