По Будви билборди „Српског народа Боке“ који славе улазак војске Србије 1918. у град

Поделите:

НА билбордима у Будви је данас “Српски народ Боке” најавио свечаност “Покољења дјела суде 1918-2018.” која ће бити одржана  7. новембра у Медитеранском спортском центру.

Биће приређена “поводом обележавања стотину година од ослобођења Будве и уједињења”, односно 100 година од уласка српске војске у Будву.

Режим Мила Ђукановића на свечаности гледа као на најаву прославе стоте годишњице одржавања Подгоричке скупштине.

Потпредседник Општине Будва Владимир Булатовић је рекао за ЦДМ да ти натписи на билбордима немају везе са општином, нити зна ко је организатор.

“У име општине Будва у новембру неће бити никакве прославе, сем Дана општине, 22. новембра. То је дан који има историјски карактер за нас, где су наши преци доказали да својим учествовањем у антифаштистичкој борби желе да искажу вредности слободе, достојанства, једнакости, вредности које треба да владају нашим друштвом. Општина Будва не учествује ни у каквој другој организацији осим те 22. новембра”, истакао је Булатовић.

Будванска градска власт је пре пола године имала сличан проблем када су се на билбордима појавили натписи сличне садржине.

У међувремену је у власт ушла “Црногорска” и тада је речено да Општина неће организовати било какво постављење билборда који величају промоцију Подгоричке скупштине.

“Велика народна скупштина Српског Народа у Црној Гори” или “Велика народна скупштина”, називана и “Велика црногорска народна скупштина” или “Велика српска народна скупштина”, најпознатија по краћем називу “Подгоричка скупштина”, заседала је од 24. до 29. новембра 1918. године.

Њена најпознатије одлуке су биле збацивање краља у изгнанству Николе Првог Петровића и његове династије Петровић-Његош у корист династије Карађорђевића, и присаједињења Црне Горе Краљевини Србији, односно одлука о прихватању уједињења свих Срба, Хрвата и Словенаца у једну југословенску државу.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here