PO STANDARDIMA EU: Škole u Francuskoj će promeniti „majku i oca“ u „roditelja 1 i 2“ prema novom zakonu

Podelite:

Škole u Francusokj treba da zamene reči „majka“ i „otac“ sa rečima „roditelj 1“ i „roditelj 2“ nakon amandmana na zakon koji je prošle nedelje prošao kroz francuski parlament.

Nove izmene zakona, navodno su usmerene na ukidanje diskriminacije roditelja istog pola, ali kritičari tvrde da one “dehumanizuju” roditeljstvo, te da može dovesti do sukoba o tome ko se određuje kao “roditelj 1”.

Amandman, koji je u utorak usvojen kao deo šireg plana za izgradnju takozvane „škole poverenja“, takođe će nametnuti obavezno pohađanje škole za sve trogodišnjake.

„Ovaj amandman ima za cilj da ukoreni raznovrsnost porodica dece u administrativnim obrascima koji se podnose školama“, rekla je Valeri Petit, zastupnik u većinskoj REM stranci predsednika Emanuela Makrona.

„Imamo porodice koje se suočavaju sa prilično staromodnim društvenim i porodičnim modelima. Za nas je ovaj član merilo društvene jednakosti“, kaže Valeri.

Predlog da se uklone pojmovi „majka“ i „otac“ u korist inkluzivnijeg, nespecifičnog jezika polova prisutan je još od rasprave održane 2013. pre legalizacije brakova istog pola.

„Kada čujem kako ljudi kažu da je to staromodni model, podsetio bih ljude da je danas među zajednicama, građanskim ili bračnim, oko 95 posto muškaraca i žena,“ izjavio je konzervativni poslanik Ksavier Breton o posljednjem amandmanu, a njegov kolega konzervativac Fabien Di Filipo je osudio taj potez kao „zastrašujuću ideologiju“.

Međutim, ne samo da konzervativci dovode u pitanje efikasnost novog zakonodavstva. Alekandar Urvic, predsednik AFDH, francuske asocijacije roditelja istog pola, brine se da bi zakonodavstvo moglo stvoriti „roditeljsku hijerarhiju“.

„Ko je `roditelj broj 1`, a koji je `roditelj broj 2`?“ upitao je on, dodajući da se umesto toga treba koristi i manje kontroverzni „otac, majka i zakonski zastupnik“.

Amandman može biti odbijen većinom u Senatu, te bi se potom vratio u francusku skupštinu na ponovno razmatranje.

Debata je prepravila društvenu mrežu Tviter u Francuskoj, iako su mnogi iskoristili priliku da se ismevaju reakcijama na argumente obe strane.

„Moj suprug i ja pokušavamo da odlučimo ko je roditelj 1, a ko je roditelj 2“, našalio se jedan od korisnika tvitera.

 

vostok.rs
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here