По сваку цену да одбранимо ћирилицу

Поделите:

Државни секретар у Министарству културе и информисања Србије Александар Гајовић изјавио је у Бечу да Срби морају по сваку цену да одбране ћирилицу, јер је она, како је оценио, у овом тренутку угроженија него икада

Државни секретар у Министарству културе и информисања Србије Александар Гајовић изјавио је у Бечу да Срби морају по сваку цену да одбране ћирилицу, јер је она, како је оценио, у овом тренутку угроженија него икада.


Гајовић је, на синоћењем отварању “Српских дана културе” у организацији бечког удружења “Фокус” у главном граду Аустрије, истакао да је ћирилица ипак жива и актуелна с обзиром, на то колико се користи.

Он је нагласио да нема лепшег повода за сусретање и дружење од “Српских дана културе”, јер је култура нешто што зближава и уједињује, чини сложнијим и јединственијим, а као људе бољим.

“Вредни прегаоци ове манифестације, друштво ‘Фокус’, омогућили су да се овде окупимо и разговарамо и у дијалогу разменимо мишљење о вазним питањима која се тичу српске културе, историје и традиције. У овом тренутку, ако пренебрегнемо таблоидизацију, тривијалност ријалити програма и контаминираност појединих медија који нашу културу угрожавају, најважнији је задатак да се бавимо културмо, да је подржавамо и литературу и језик Србије негујемо. Ту и такву традицију морамо стално неговати како у Србији, тако и изван ње”, поручио је Гајовић у обраћању присутнима.

“Посебно овом приликом желим да истакнем да у Закону о јавном информисању и медијима стоји да је јавни интерес информисање на српском језику припадника свих нас који живимо на територији Србије. Баш зато је језичка политика, као и она друга, важна за опстанак и даљи развој сваког друштва, а данас поготово српског. То је један од најзначајнијих препознатљивости и уједно знак заштите српског ентитета у тренутку сложене међународне политике”, нагласио је Гајовић.

Он је истакао да је два века од “Српског речника” Вука Караџића у овом тренутку ћирилица угроженија него икада.

“Наша света, али не и немогућа мисија јесте да је по сваку цену одбранимо. Свакодневна употреба латинице постала је предоминантна. Цхирилица је у ствари жива и актуелна колико се користи, а то је за сада недовољно. Она се жилаво повија и срећом не предаје пред налетом актуелног времена међународног притиска, развојем технологије и новим видовима комуникације. Не говорим и не залажем се да наметнемо ћирилицу у односу на латиницу, већ од потреби да је сачувамо од заборава и нестанка. Увек када о њој говорим упитам се шта то фали нашој ћирилици. Рекао бих ништа, изузев сопственог самопоштованај, националне културне свести и свести према нашем традицоналном писму”, рекао је Гајовић.
Он је истакао да за њега нема дилеме да је враћање дигнитета ћирилици враћење поштовања српском језику, изнад свега српској култури и њеној баштини, као обједињавајућем фактору грађана Србије без обзира где се затекли, живели и радили.

Охрабрио је припаднике српског народа у дијаспори да раде на унапређењу културног и здравог српског амбијента у Бечу и Аустрији.

“Председник Србије, премијерка и министар културе непрестано раде на унапређивању тековина српске културе, језика и писма, које су биће свих нас. Култура је најважнија тековина која покрива најшире области наших живота, и која је присутна колико постоји српски род”, нагласио је Гајовић.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here