Победа Трампа, Ејми Коуни Барет изабрана за судију Врховног суда САД

Поделите:

Седам дана пред изборе Доналд Трамп успео да постави и трећег судију Врховног суда током свог мандата упркос великом противљењу Демократа.

Када је Доналд Трамп ушао у Белу кућу у јануару 2017. очекивало се да донесе неке промене, али не и да ће се оне у САД осећати дуго после његовог мандата.

Избор судија Врховног суда једна је од најважнијих ствари које амерички председник ради јер је то доживотна функција, а судије одлучују о најважнијим споровима у држави укључујући и оне везане за избор председника.

Трампу је запало да током једног мандата именује чак троје судија, док су претходна три председника – Клинтон, Буш млађи и Обама – именовали по двоје за осам година у Белој кући.

За САД је необично важно да ли ће судија бити либералних или конзервативних схватања јер ће се тако постављати при одлучивању.

Демократе су обично предлагале либералније, републиканци конзервативније судије, а избором Ејми Коуни Барет тај однос је 6:3 у корист конзервативаца.

Ајми Коуни Барет полаже заклетву

Ајми Коуни Барет полаже заклетву

Ејми Коуни Барет је из Индијане има 48 година и седморо деце (двоје усвојене са Хаитија), конзервативна је по питању абортуса и геј бракова, спада међу правнике “оригиналисте” који Устав тумаче баш онако како у њему пише, без прилагођавања времену у којем живимо.

За Демократе и слободоумније Американце још тежи ударац је што она долази на место судије Рут Гинсбург која је била вероватно најлибералнија судија у Врховном суду.

Гинсбург је преминула 18. септембра и Трамп је невероватном брзином спровео поступак кандидовања и избора судије на згражавање Демократа који су га упозоравали да се тако нешто не ради на седам недеља пред изборе.

Обичај је, наиме, да се у сличним ситуацијама поступак избора судије препусти следећем председнику, што у овом случају такође може бити Трамп.

Републиканци су искористили већину коју имају у Сенату и синоћ су изгласали судију Барет, која је одмах положила заклетву пред председником у Белој кући.

Поред ње Трамп је током мандата именовао судије Ника Горуша (2017) и Брета Каваноа (2018).

Осетљиви спорови у којима би она могла да донесе битну превагу Републиканцима и конзервативцима су гласање о Обамакеру које ће се догодити одмах после избора, као и преиспитивање легалности абортуса.

Такође, Врховни суд одлучиваће о роковима за пријем гласачких листића послатих поштом што би могло да одлучи предстојеће изборе.

 

БИ-БИ-СИ, ЊУЈОРК ТАЈМС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here