Почела је наплата кеса у продавницама, а купци носе ствари у рукама и ПСУЈУ

Поделите:

Почела је наплата кеса у “Схоп&Го” радњама трговинског ланца “Делез”, а купци нису баш ради да плате два динара, па поједини купљену робу носе у рукама.

Навике се тешко мењају. Оно што је до недавно било бесплатно, а и даље је у већини трговинских радњи, купци не желе да плате макар то било и “симболичних” два динара.

– Зашто да платим? Ствар је принципа. Не желим да нико на мени заради, па макар то било и два динара. Шта то значи, до данас може бесплатно, а сада морам да платим – каже револтирана Јелица Ђекић из Београда.

На питање не мисли ли да је то начин да је трговац “примора” да са собом носи платнену торбу и тако да свој допринос заштити околине, каже:

– Ја, иначе, водим рачуна о околини, али принцип је принцип – категорична је Јелица.

Псују, негодују и понесу купљено у рукама

И трговци кажу да купци негодују, када их обавесте при закључењу рачуна да кесу морају да плате два динара.

– Било је и непријатних ситуација, псују. И онда револтирани понесу то што купе у рукама, без кесе – каже једна од продавачица.

Има и оних који без речи плате и понесу купљено.

– Не размишљам шта кошта ни колико кошта, а најмање мислим о цени кесе, драже ми је и да платим, него да носим у рукама. Имам кући један цегер, па ћу почети да га носим, и то ће бити мој допринос да мање загађујем околину – каже Михаило Јовић.

Трајна торба као решење

Искуства трговаца показују да еколошко освешћивање купаца најједноставније је када сви почну са наплатом пластичних кеса, али и када понуде могућност “трајне торбе”. Ипак, дугогодишње навике тешко да ће се преко ноћи променити. Али ће се мењати.

– Реакције су позитивне, као и свест наших грађана када је у питању заштита животне средине. Према анкети коју смо у сарадњи са волонтерима из Младих истраживача Србије спровели у 10 радњи, 76 одсто грађана се изјаснило да ће их ова иницијатива у “Схоп&Го” радњама подстаћи да носе цегер од куће приликом одласка у куповину. Стратешки смо опредељени за увођење система наплате пластичних кеса, а како би се смањила њихова употреба. Тако да ћемо у наредном периоду наплату кеса проширити на све остале формате компаније “Делез” – “Макси” и “Темпо”. Уверени смо и да ће и други трговински ланци кренути нашим стопама – каже за “Блиц” Никола Папак, менаџер корпоративних комуникација “Делез Србија”.

“Достижемо европске савремене стандарде”

У Министарству заштите животне средине, потврдили су нам да је избацивања из употребе пластичних кеса у Србији једно је од актуелних питања унапређења заштите животне средине, а истовремено, његовим решавањем достижемо европске савремене стандарде када је у питању животна средина и квалитет живљења и стање здравља у целини.

– Тренутно су у изради специфични планови имплементација ЕУ директива који ће бити основ за преговоре са ЕУ и којима ће бити дефинисани тачни предлози рокова за усклађивање и позиција за преговоре. Закон који буде донет биће обавезујући за све субјекте на које се тематски односи и непоштовање примене закона ће повлачити санкције – кажу у ресорном министарству.

За кесе у Грчкој 0,04 евра

У Грчкој наплата кеса почела је 1. јануара, а велики потрошачи до тада бесплатних пластичних кеса, од почетка године морау да издвоје 0,04 евра по кеси. Грци троше око 400 кеса по становнику годишње, док је просек у ЕУ 280.

Циљ је да се достигне број од 90 пластичних кеса дебљине 15 до 50 микрона по особи, што је у складу с прописима. Они су разрадили и стратегију како да смање употребу пластичних кеса. Прва мера је увођење цене, а ако то не успе, 2019. кесе ће поскупети на 0,07 евра. У случају неуспеха, од 2020. пластичне кесе биће забрањене.

И у Црној Гори до краја године наплата

Иначе, пластичне кесе су забрањене у више од 35 земаља света.

А тамо где није почела наплата, то се планира. То је случај са Црном Гором, где се очекује наплата кеса до краја године.

 

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. Зашто их не забраните лепо одмах. Или вам је ипак приход битнији од екологије. Народ неће носити цегере (осим пензионера), млади ће се брзо навићи да купују кесе јер их је срамота свега, а и зрело становништво ће почети да их купује. Тако да се ништа неће променити осим што ће неки напинити џепове наплатом кеса. Пс. Знам из 6-огодишњег искуства.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here