Почело гласање на Косову и Метохији

Поделите:

На Косову и Метохији јутрос су отворена бирачка места и гласање је почело, а за учешће на парламентарним изборима пријавило се 26 политичких субјеката, међу којима пет српских листа.
Прва конференција за новинаре Централне изборне комисије (ЦИК) о отварању бирачких места најављена је за 8 сати.

Око 1,8 милиона уписаних гласача моћи ће да гласа у 889 гласачких центара.

Први пут ће на гласање изаћи 118.448 нових гласача који су од претходних избора 2014. године постали пунолетни и стекли право гласа.

ЦИК је до сада акредитовала 4.887 домаћих и међународних посматрача и представника политичких странака које учествују на изборима.

Иначе, албанска политичка сцена на Косову подељена је у два блока – један чине партије које су, како су известили приштински медији у кампањи, произишле из “ратног крила” и који чини коалиције Демократске партије Косова (ДПК), Алијансе за будућност Косова (АБК), Иницијатива за Косово (ИК) и девет мањих партија, док други блок или коалицију “мира” чине Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса за ново Косово (АНК) и иницијатива “Алтернатива”.

Кандидат за премијера првог блока је Рамуш Харадинај, а другог Авдулах Хоти.

Самостално ће на изборе изаћи ултрарадикални десно оријентисани покрет Самоопредељење, а њихов кандидат за премијера је Аљбин Курти, оснивач тог покрета.

Најзначајнији политички субјекат косовских Срба је Српска листа, која има подршку Владе Србије.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here