четвртак, мај 23, 2019
Home Инфо ПОЧЕО 12. ПРОЗЕФЕСТ: Јерговићу уручена награда „Милован Видаковић“

ПОЧЕО 12. ПРОЗЕФЕСТ: Јерговићу уручена награда „Милован Видаковић“

Поделите:

За писца су награде важне и када их добије и када их не добије јер у оба случаја носе поруку, рекао лауреат у разговору са новосадским гимназијалцима

НАСТУПОМ браће Теофиловић, јединствених интерпретатора српских традиционалних и архаичних мелодија, у уторак, 25. септембра 2018. године, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада, отворен је Међународни фестивал прозе „Прозефест”, 12. по реду, који ће трајати до 28. септембра.

На самом отварању, престижна Међународна књижевна награда „Милован Видаковић” уручена је Миљенку Јерговићу, писцу из Хрватске.

У уводном обраћању, уредник говорног програма у КЦНС Ђорђо Сладоје, подсетио је да је у протеклих 11 година КЦНС угостио многе велике писце, а фестивалским програмима присуствовало је више хиљада посетилаца. То, како је рекао, макар накратко демантује приче о кризи књиге и читања, а посебан шарм „Прозефесту” дају новосадски гимназијалци који активно учествују у фестивалу.

Бојан Панаотовић, директор КЦНС-а, упутио је поздравну реч учесницима „Прозефеста” нагласивши да су сви писци овог фестивала подједнако важни, лауреат је први међу једнакима, „то смо рекли и претходних година Љоси, Памуку и Хандкеу, па наглашавамо и сада.”

Осврнувши се на чињеницу да су учесници овогодишњег фестивала писци из региона, Панаотовић је указао да су доминантне интелектуалне елите имале на уму човекољубље, филантропију, праштање, разумевање, па и људска и грађанска права, не би дошло до трагике какву познаје Балкан.

Значај читања и просвећивања, Панаотовић је поткрепио детаљем из романа лауреата Јерговића који, говорећи о Гаврилу Принципу, пише да су процеси на Балкану много сложенији него што их Запад искривљује и презентује својој јавности, наводећи Принципа као главног узрочника Првог светског рата.

– Зато је важно читати Јерговића и књижевну репрезентацију региона, како бисмо могли правилно да промишљамо и поимамо ствари – нагласио је Панаотовић, а затим овогодишњем лауреату Миљенку Јерговићу уручио престижну награду „Милован Видаковић”.

Ђорђо Сладоје је рекао да се образложење за ово престижно признање додељено Јерговићу за његов свеукупан прозни рад може наћи у његовим романима и причама.

Књижевник и учесник првог „Прозефеста”, Владислав Бајац, поздравио је многобројну публику фестивала, истакао значај учешћа средњошколаца на фестивалу „чије су они „благо, критичари и творци неоптерећеног вредносног система, заговорници чистоте мисли, невине и поносно наивне искрености према књижевном делу и директности у дијалогу – казао је Бајац и прогласио „Прозефест” отвореним.

На фестивалу ће се новосадској читалачкој публици, уз Јерговића, представити још пет писаца – Боривој Радаковић из Загреба, Ранко Рисојевић (Бањалука), Енес Халиловић (Нови Пазар), Радивој Шајтинац (Зрењанин) и Срђан Срдић (Кикинда).

СУСРЕТ СА ГИМНАЗИЈАЛЦИМА

СА Јерговићем са лауреатом који ће после награде „Милован Видаковић“ у октобру, примити и признање немачког Културног форума „Источна Европа“ за целокупно прозно стваралаштво, разговор су вечерас водили и ученици новосадске Гимназије „Јован јовановић Змај“Павле, Лука и Данијела.

На њихово питање о томе како се осећа као лауреат, Јерговић се нашалио рекавши да се осећа „мало постарије“ и додао да су књижевне награде за писце јако важна ствар и када их добијате и када их не добијате јер у оба случаја носе поруку.

КЦНС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php