Почиње ли са поновним претварањем Аја Софије у џамију талас великих промена у свету?

Поделите:

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће муслиманска богослужења у Аја Софији почети 24. јула.

Истовремено је обзнанио: да ће Турска све јавне приговоре одлуци о промени статуса Аја Софије сматрати оспоравањем свог суверенитета.

Ова полупретња није спречила Џима Риша и Роберта Менендеза, председавајућег и водећег демократу у спољнополитичком комитету Сената Конгреса САД да од Ердогана затаже да опозове претварање Свете Софије у џамију и да му поруче да то сматрају “дубоком увредом за хришћане широм света”.

Џим Риш

И да још додају: „Оштро осуђујемо одлуку председника Ердогана. У одређеним тренуцима своје историје, Аја Софија је служила као место оклоњења муслимана и хришћана, а деценијама је била необичан и гостољубив центар за људе свих вера. Ердоганов корак је дубока увреда за хришћане широм света који на Аја Софију гледају као на светлост истине и дубоко поштовано свето место“.         Позвали су Ердогана да промени одлуку и сачува предивно наслеђе Аја Софије, вративши јој статус верски неутралног музеја.

Руски сенатор Олег Морозов изјавио је да претварање Аја Софије у џамију прети Ердогану озбиљним политичким проблемима.

Војска и секуларизам више нису темељи турске државе.

Неспорни ауторитет војске коначно је разорен 2016. године током неуспелог пуча, када су генерали – деценијама арбитри у држави – искоришћени за политичко одвајање Турске од Запада.

Роберт Менендез

Секуларност Турске умире пред нашим очима.

Ислам и пантурцизам проглашени су за нове основе Турске.

Појавиле су се процене да се претварање Свете Софије у џамију може упоредити са Трумповом одлуком да призна Јерусалим за главни град Израела и да у њега пресели амбасаду САД. Да са Ердоганови8м потезом почињу тектонске промене.

Прогнозира се елиминисање безмало свих досад замрзнутих конфликата: израелско-палестинскг, кипарског, нагорно-карабахаског, абхаског, придњестровског, кашмирског, донбаског… Са настајањем сукоба и нових `замрзнутих конфликата.

Дакле: да ће Аја Софија постати симбол предстојећих великих промена.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here