ПОЧИЊЕ ПОБУНА У ЕУ: Матео Салвини најавио “европско пролеће, ево на које савезника рачуна”

Поделите:

Италијански вицепремијер Матео Салвини истиче да би Италија и Пољска могле да изазову “европско пролеће”.

Како је навео, то би значило прекидање доминације немачко-француске доминације у Европској унији, а инструмент за такву акцију би требало да буде формирање “десничарског савеза”.

Салвини је то изјавио уочи пута у Пољску, где ће се састати са лидерима партије Права и правде, са којима дели антиимигрантске и евроскептичне ставове.

– Европа која би могла да се изроди после избора за Европски парламент ове године би донела ренесансу европских вредности и одвела би нас далеко од оне коју данас воде бирократе – навео је Салвини.

Дојче веле је навео да је важан фактор у “десничарском блоку” и мађарски премијер Виктор Орбан.

“Уз нетрпељивост према странцима, национално оријентисане популисте у Италији и Пољској повезују и социјална обећања. То им је донело и изборне победе. У Пољској је најважније било увођење месечног дечјег додатка. Уз то је снижен и праг за одлазак у пензију, а уведени су и државни подстицаји за стамбено збрињавање младих парова”, пише Дојче веле и додаје:

“И италијанска десница има социјалну агенду. У предизборној кампањи најавила је увођење основног дохотка и снижење прага за одлазак у пензију, што је влада намеравала да спроведе тако што би се држава додатно задужила. Али када је Европска комисија запретила поступком због превеликог дефицита, десни популисти су у децембру 2018. попустили, додуше након вишемесечног натезања. Пољска се показала као мање попустљива од Италије, јер се спорна реформа правосуђа у Пољској систематски проводи – упркос свим критикама”, наведено је у тексту Дојче велеа.

Џон Боснић упозорио Албанце како ће проћи ако пробају да створе Велику Албанију, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Дојче веле
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here