ПОЧИЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА: Скраћени часови и нови предмети

Поделите:

За око 800.000 ученика основних и средњих школа почиње школска година. За петаке обавезна информатика, здравствено и предузетништво

У овој школској години највише новина очекује ученике петог разреда – обавезни часови информатике, физичко са елементима здравственог образовања и предузетништво о коме ће учити на часовима техничког и технологије. Новост су и електронски дневници, које ће се већ од данас примењивати око 70 школа, а до полугодишта ће их увести 200 школа обухваћених пројектом е-просвете.

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је јуче да су школе спремне за наставу информатике, да је обезбеђен интернет, као и компјутери за највећи број школа. У процедури је набавка још 4.700 рачунара, 2.000 неисправних је поправљено, а постоји још око 800.000 евра расположивих за додатну набавку опреме. Ангажовано је 40 сервисера широм Србије, а сваки ће одржавати школске рачунарске мреже на нивоу своје школске управе.

– Информатика и рачунарство научиће основце да почну да размишљају аналитички – рекла је премијерка Ана Брнабић, на конференцији за новинаре у Влади Србије, поводом увођења обавезне информатике у наставу. – За мене је најважнији тај аналитички начин размишљања који ће њима сутра помоћи да се формирају као особе које ће моћи да обезбеде дугорочан, одржив и динамичан развој. То ми је важније од тога да ли крећемо да учимо програмирање и кодирање.

Она је нагласила да је увођење информатике као обавезног предмета корак ка увођену дигитализације у образовни систем.

Ученици ће информатичко знање да стичу кроз три теме: информационо-комуникационе технологије, дигиталну писменост и рачунарство. Према новом програму, учиће 69.400 петака, а према њему ће радити око 2.700 наставника у свих 1.219 основних школа у Србији. Укупно 60 наставника прошло је обуку на републичком нивоу, а они ће даље држати обуке својим колегама у школским управама.

Шарчевић је рекао да је ова година заправо припремна за велике промене, које ће се догодити у школској 2018/2019. години. То ће бити могуће усвајањем осам нових или измењених просветних закона, а сви су већ у процедури.

– Менаџерски приступ даје резултате. Тимови, који нису само у Министарству просвете већ у целој влади, сарађују одлично. По природи посла сви смо морали да повучемо више. Сви сегменти образовања и науке су подигнути на виши ниво – каже Шарчевић.

И он и премијерка пожелели су ученицима срећан почетак школске године, а наставницима обећали бољи материјални положај. Шарчевић је рекао да разуме просветне раднике, а Ана Брнабић да простора за повећање плата има, и да ће се оно сигурно догодити, али да морају прво са ММФ-ом да се усагласе о коликом проценту је реч.

СМЕНЕ 28 ДИРЕКТОРА

МИНИСТАР Младен Шарчевић рекао је да школским одборима у скоро 30 школа предложити смену директора, због пропуста на малој матури:

– Тражимо од школских одбора да преиспитају да ли директори могу да остану на том месту и тражићемо то и за 20 супервизора, јер нису радили оно за шта су делегирани, што је тежа повреда дужности. Мислим да је реч о 28 школа.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here