Почуча правоснажно ослобођен оптужби за Жене у црном

Поделите:

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио бившег портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Радомира Почучу оптужби да је изјавама на Фејсбуку угрозио безбедност чланицама невладине организације “Жене у црном”.
Том одлуком, која је данас објављена на сајту суда, потврђена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом је Почуча у децембру 2016. ослобођен оптужби.

Апелациони суд се сложио са мишљењем Вишег суда да је Почуча својом изјавом изразио лично мишљење те да није желео да угрози сигурност “Жена у црном”, односно да нема доказа да је извршио кривично дело.

“Жене у црном” су за имовинско правни захтев упућене на парницу.

Почуча је био оптужен да је 25. марта 2014. године, у Београду, угрозио сигурност више лица – Станиславе Зајовић – председнице удружења “Жене у црном” и две активисткиње тог Удружења, и других особа које су намеравале да учествују у акцији обележавања 15 година од злочина над грађанима Србије и албанским цивилима на Косову, која је заказана за 26. март 2014. године у Београду.

Према недоказаној оптужници, то је урадио тако што је на друштвеној мрежи Фејсбук на свом профилу, преко свог личног рачунара поставио линк са вешћу да организација “Жене у црном” обележава 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, уз који је поставио поруку следеће садржине: “Мислим да ово не би требало да се одржи…, Господо хулигани, Делије, Гробари, Радовци, Фирмаши, уместо да трошите песнице између себе, а велики сте родољуби – удружите се и поделите….” због којег су чланице удружења “Жене у црном” осетиле страх за своју безбедност.

Почуча, који је раније радио и као новинар и водитељ телевизије “Пинк”, учествовао је у сукобима у Украјини као борац на проруској страни.
Због тога је осуђен на условну казну затвора.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here