Подигнут први споменик српском волу

Поделите:

Јединствена камена фигура тешка око 15 тона, откривена је у петак на улазу у Природни резерват „Засавица”, а бесплатно је исклесао вајар Велимир Каравелић

Деценијама се у Србији говори како би поред бројних спомен-обележја требало подићи и споменик српском волу. За тако нешто увек су навођени бројни, оправдани разлози. Најчешће се чује да су у ратовима српски волови готово уз раме били војницима да нам Србија буде слободна. Вукли су топове на бојиштима и под најтежим условима, невремену, блату, узбрдици и увек стизали на време пре него што је непријатељ опалио из топа. Волови су превезли преко албанских гудура српског краља чика Перу. За све време рата воловима се орала земља да би се прехранила нејач и старо што је остало да чува кућу док се са фронта не врате војници.

Све ово је остало само на причи скоро цео један век, да би се ових дана подигао први споменик на тлу Србије српском волу на самом улазу Природног резервата „Засавица”. Фигуру вола или бика исклесао је вајар Велимир Каравелић, у природној величини, од најтврђег камена на свету, чија је тврдоћа осам, само је дијаманата 10. Такав камен стар је више од милијарду година, а купљен је у Бразилу.

– Рођен сам у Метохији, у близини манастира Пећке патријаршије. Као дечак гледао сам како пролазе крда говеда. У воловима или биковима сам увек видео јаку моћ природе. Чим сам ступио у резерват „Засавицу” видео сам слику мог детињства: крда говеда, чопоре магараца, стада оваца… Још кад сам приметио да су неке веома успеле камене фигуре красиле овај јединствени кутак искона, одлучио сам да исклешем у природној величини српског вола, како то народ уме да каже, или српског бика, као стварну моћ природе. У томе сам нашао велику подршку управника резервата „Засавица” Слободана Симића. Захвалан сам му на томе, што смо заједно са свима који су нам помагали, успели да остваримо сан дужи од једног века и овим делом бар мало одужимо и српској марви која је помагала нашем народу да опстане – нагласио је вајар и универзитетски професор у пензији Велимир Веља Каравелић.

Ово јединствено уметничко дело у нашој земљи, откривено је пред званицама и новинарима у петак.

– Професор Каравелић је бесплатно исклесао овај споменик за годину дана. У име свих у резервату а и оних који воле и чувају национално благо, ја му захваљујем – рекао је управник Слободан Симић и додао: – Камен за споменик добили смо по готово три пута нижој цени од стандардне, уз помоћ нашег археолога Зорана Ђајића, који је са својом уметничком екипом протекле три године, на простору „Засавице” урадио десетак камених фигура међу којима су магарац, дабар, риба мргуда и остала обележја резервата.

Овај камен био је тежине 22 тоне, плус камион шлепер, који га је превезао од Италије до Србије. Пошто је укупна тежина била већа за 40 килограма од дозвољене за кретање ауто-путем, са камиона је скинут део опреме. Камен је био у облику коцке и сви већи делови који су остали после клесања сачувани су за израду мањих фигура, које ће у догледно време красити простор резервата „Засавица”.

Овај природни резерват простире се на више од 300 хектара, у коме су аутохтоне расе домаћих животиња и безброј прелепих призора за очи и душу посетилаца, међу којима је сада и споменик српском волу тежак око 15 тона.

 

politika

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here